„Despre oameni şi melci” de Tudor Giurgiu, în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh

Despre oameni si melci de Tudor Giurgiu, in competitia Festivalului International de Film de la Edinburgh

Filmul Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera în Marea Britanie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh. Institutul Cultural Român din Londra este partener constant al festivalului, sprijinind participarea regizorului la sesiunile de întrebări şi răspunsuri de după proiecţii.

Lungmetrajul a fost selectat, alături de alte 9 filme, în secţiunea International Competition, o selecţie competiţională ce cuprinde filme noi remarcabile din toate colţurile lumii. Descris în programul festivalului ca „The Romanian Full Monty” (binecunoscutul film britanic Full Monty în variantă românească), filmul îi are în distribuţie pe Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri şi Jean-François Stevenin.

Subiectul filmului este reprezentat de povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găsește o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la șomaj și să scoată uzina din faliment. Comedia se află pe locul 1 în topul filmelor românești în 2012, după numărul de spectatori, și este una din cele mai vizionate producții autohtone ale ultimului deceniu, înregistrând un număr de peste 65.000 de spectatori. Despre oameni și melci este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) și Agat Films (Franţa).

Cel de-al doilea film regizat de Tudor Giurgiu (după debutul din 2006 cu Legături bolnăvicioase) s-a bucurat de succes și la nivel internațional: a obținut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia și a câștigat trofeul secțiunii competiționale Meeting Point (ex-aequo) din cadrul celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid. Filmul a mai fost prezentat şi în cadrul festivalurilor de film de la Trieste și Göteborg.

Aflat la cea de-a 67-a ediţie, Festivalul Internaţional de la Edinburgh este al doilea ca mărime şi importanţă din Marea Britanie şi unul dintre cele mai importante de categorie A, reprezentând, în acelaşi timp, cel mai vechi festival de film anual din lume şi un punct de atracţie pentru industria de film internaţională. În capitala Scoţiei, proiecţiile au loc în datele de 28 şi 29 iunie 2013, la cinematograful Cineworld.

Despre oameni şi melci va avea premiera de gală la Londra, în data de 18 iulie, într-un eveniment organizat de ICR Londra împreuna cu cinematograful Gate Picturehouse din Notting Hill.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk