Despre migrație și consecințele sale, în expoziția „The Measure of our Traveling Feet", la Maastricht

Despre migratie si consecintele sale, in expozitia The Measure of our Traveling Feet", la Maastricht

Recunoscuți și apreciați în întreaga lume, artiștii vizuali Anca Benera, Arnold Estefan și Mircea Cantor, împreună cu tânărul artist Tudor Bratu sunt invitați la expoziția internațională de arta contemporana „The Measure of our Traveling Feet" care va avea loc în perioada 25 septembrie - 27 noiembrie 2016, la Casa de cultură contemporană Marres din Maastricht. Vernisajul expoziţiei are loc sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 17:00, în prezența artiștilor.

Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al proiectului și susține prezența artiștilor români la acest eveniment, dedicat semnificațiilor sociale și culturale ale migrației, alături de artiști din Belgia, Franța, Germania, India, Liban, Olanda, SUA și Ungaria.

Titlul expoziției de la Maastricht este inspirat de versurile poetului irlandez William Butler Yeats (1865-1939), laureat al Premiului Nobel pentru literatură, iar conceptul curatorial va devoala, prin instalațiile artiștilor, impactul societal urmare valului uriaș de imigranți care sosesc neîncetat în Europa, riscându-și viața, în căutarea unei lumi mai sigure. Care sunt consecințele acestui fenomen și în ce fel migrația schimbă trecutul și identitățile ?

Toate aceste evoluții și schimbări profunde ale lumii prezente se vor regăsi interpretate stilistic în lucrările artiștilor invitați.

Anca Benera şi Arnold Estefan sunt recunoscuti pe plan international și expun împreună, din 2010, într-un duet artistic apreciat în marile muzee și galerii private.  La Maastricht vor prezenta lucrările jus soli (2013) - performance cu două gheme rezultate din depanarea sforilor deșirate din drapel, și Untitled (2016) - instalație inspirată din povestea bunicilor Ancai Benera, refugiați in , in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Mircea Cantor expune lucrarea Tracking Happiness, împrumutată de la Dvir Gallery Tel Aviv pe durata expoziției din Maastricht. Tracking Happiness este un videoclic cu un grup de femei cu mături în mână, imbrăcate în alb, care pășesc în cerc pe nisip, cu picioarele goale. Urmele sunt șterse de cele care vin din spate, ca o metaforă a unei epoci în care urmele sunt mereu lăsate, iar apoi, șterse.

Tudor Bratu a absolvit secția de fotografie din cadrul Academiei Gerrit Rietveld din Amsterdam și Academia de Arte Vizuale (Rijksakademie voor Beeldende Kunsten). Artistul utilizează diverse medii de exprimare artistică: fotografie, video, instalație și lucrări bazate pe text. Este directorul programului de rezidențe pentru artiști Bucharest Air, în București.  

Expoziția The Measure of our Traveling Feet este curatoriată de Laura Mudde și Claire van Els.




flyer press-release curatorial statement - Claire van Els, Laura Mudde