Design si pictură românească la Frankfurt am Main în cadrul Zilelor Culturii Române 26-28 iunie

Design si pictura romaneasca la Frankfurt am Main in cadrul Zilelor Culturii Romane 26-28 iunie

Două expoziții de arte vizuale vor fi vernisate cu ocazia Zilelor Culturii Române din Frankfurt am Main organizate de ICR Berlin între 26 și 28 iunie: expoziția de pictură contemporană „Și Ieri a fost Azi” în data de 26 iunie și expoziția de design „Untamed Skin” în data de 27 iunie.

O selecție substanțială de lucrări din colecția de pictură contemporană Daniel Ștefănică va fi expusă în spațiul generos al halei expoziționale AusstellungsHalle 1A din cartierul muzeelor. Vernisajul expoziţiei din data de 26 iunie, orele 18.00, va deschide festiv Zilele Culturii Române cu o recepție în aer liber. Deschiderea va avea loc în prezența colecționarului Daniel Ștefănică și a curatorului Erwin Kessler.

Daniel Ștefănică se numără printre cei mai importanți colecționari ai momentului, fiind și unul dintre puţinii care îşi asumă riscul descoperirii de noi talente. Colecția sa cuprinde peste 200 de lucrări de pictură și sculptură contemporană și reunește exclusiv artiști în viață. Selecția de lucrări realizată pentru expoziție de curatorul Erwin Kessler cuprinde artiști români cunoscuți precum Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Cordruța Cernea, Bogdan Vlăduță, Roman Tolici, Gili Mocanu, Mona Vătămanu, Răzvan Boar și Nicolae Comănescu. Expoziția redă o imagine de ansamblu asupra picturii românești, revelând nu doar mersul lumii artei româneşti contemporane, ci şi drumul colecţionarului şi al societăţii ultimelor două decenii.

„Ștefanică colecţionează la risc, pe cont propriu, căutind să vadă, cu lupa artei, ce e de facut cu timpul si cu locul acesta. În anii în care pictura, îndeosebi aceea figurativă, ieșise din atenție, Ștefănică colecționa pictură figurativă, cu spirit incisiv, nu neapărat politica, dar oricum, deloc „corecta”, mereu capabilă să îi spună lui însuși povestea vremii sale. Ulterior, același Ștefăncică începe să colecționeze - tot in pictură - momente de derută, de obscuritate, de incomprehensibil.” (Curator Erwin Kessler)

În cea de-a doua zi dedicată culturii române, 27 iunie, începând cu orele 18:00, va avea loc vernisajul expozitiei “Untamed Skin – the Romanian Blouse”, proiectul colaborativ al celor trei designeri români - Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham - inițiat de galeria Galateca. Expoziția a fost distinsă cu mențiune specială la London Fashion Week pentru cea mai bună expoziție. Designerul Alexandru Nimurad a conceput o colecţie vestimentară care utilizează anumite simboluri şi motive folosite în vestimentaţia tradiţională, completând simplitatea formelor şi liniilor cu o atenţie deosebită pentru mişcarea fluidă a materialelor. Creaţiile Alexandrei Abraham alcătuite din hamuri suprapuse peste rochiile din pânză şi bumbac se aseamănă cu formele ample ale iei româneşti, subliniind însă liniile principale ce compun forma corpului feminin. Expoziția este completată de colecţia capsulă de bijuterii haute-couture a Vikai Tonu, inspirată din povestea Reginei Maria şi având ca element central inima – lăsată moştenire României de către Alteţa Sa.
Găzduită de Brauchbach Five (Braubachstraße 5), galerie de fotografie, arhitectură și design situată în centrul istoric al Frankfurtului, expoziția „Untamed” va familiariza publicul german pe durata Zilelor

Culturii Române cu originile IEI și cu expresivitatea specifică a acestei piese de vestimentație rafinate, delicate și „neîmblânzite”.
O descriere detaliată a tuturor manifestărilor din cadrul Zilelor Culturii Române găsiţi pe siteul nostru la rubrica: http://www.icr.ro/berlin/zilele-culturii-romane-la-frankfurt/ și pe Facebook.