„Descriptio Bessarabiae”, reper cartografic de importanță europeană

Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, au organizat miercuri, 14 iunie 2017, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, lansarea volumului cartografic „Descriptio Bessarabiae”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența președintelui ICR, Liliana Țuroiu și i-a avut ca invitați pe Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, academician, Emil Dragnev, istoric la Universitatea de Stat din Moldova, pe E.S. Mihai Gribincea, ambasador al Republicii Moldova în România, pe Ovidiu Dumitru, cercetător și pe Adrian Năstase, coordonatorul albumului. La eveniment au fost prezenți oficiali români, oameni de cultură din țară și din străinătate, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.

În contextul prezentării albumului „Descriptio Bessarabiae”, invitații au atras atenția asupra semnificației europene a informațiilor din conținut, asupra importanței cunoașterii, din punct de vedere istoric și cultural al subiectului „Basarabia”, a ceea ce reprezintă acest teritoriu pentru „imaginarul european” (Emil Dragnev, istoric). Albumul cartografic lansat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare este parte a unui proiect mai larg, realizat în colaborare cu Editura Institutului Cultural Român și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, proiect din seria de albume conținând hărți ale Dunării, Mării Negre, Basarabiei. Seria se dorește completată cu prezentarea vechilor hărți ale Transilvaniei, ca parte din Programul care marchează, în primăvara anului viitor, Centenarul Marii Uniri.

Un argument esențial adus de autori, în favoarea albumului „Descriptio Bessarabiae”, este că, în Țările Române din perioada medievală, nu au existat preocupări autohtone relevante pentru cartografie, hărțile fiind realizate mai mult de călătorii străini, de cele mai multe ori însoțiți de artiști plastici, pentru completarea informațiilor din teren. Aceste lucrări reprezentau studii documentare, care au avut, de-a lungul timpului, un regim special, chiar restricționat. Atlasele cartografice erau utilizate pentru educarea copiilor de principi, ajutând la înțelegerea modificărilor de teritoriu.

„Este cunoscut faptul că, teritoriile istorice erau atestate în hărți, înainte de a fi atestate în documente, iar în ceea ce îl privește pe cercetător, este important să poată reconstitui trecutul. Descriptio Bessarabiae constituie un material de studiu, foarte important pentru reconstituirea trecutului, iar cartea reprezintă, ea însăși, un obiect de artă”, a declarat Ovidiu Dumitru, în calitate de coautor al proiectului.

„În Epoca medievală, frontierele Basarabiei erau fluctuante, acestea nu au fost negociate cu participarea României. Exista confuzia între Basarabia, ca teritoriu, și provinciile care intrau în componența acestuia”, a spus, în cadrul evenimentului, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.

„Descriptio Bessarabiae” este, în opinia academicianului Răzvan Theodorescu, „mai mult decât un album de hărți, este, de fapt, un Tratat cartografic. Un asemenea album prezintă elemente de geoistorie și ar trebui să fie pe mesele multor diplomați”.

Liliana Țuroiu, a declarat, în calitate de președinte al Institutului Cultural Român, că este „fericită și onorată să ia parte la evenimentul de lansare a acestei lucrări de referință”, iar „în calitate de artist vizual, a remarcat aspectul grafic deosebit al volumului. Mișcările liniilor imaginare de pe aceste hărți corespund unor drame umane, așa cum impresionează lucrările de pictură ale marilor maeștri. Volumul Descriptio Bessarabiae este menit să ne emoționeze dar să ne și instruiască, fiind a treia apariție dintr-o serie pe care ICR a susținut-o. Este un fapt de cultură cât se poate de binevenit, mai ales în pragul Centenarului Marii Uniri”, a încheiat președintele ICR.

Realizat în două versiuni, română şi engleză, atlasul „Descriptio Bessarabiae” conține hărți, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee de gen din lume. Hărțile, unele din colecții private, prezentate în structura albumului, respectă evoluția istorică a realizărilor cartografice referitoare la spațiul basarabean, în aproape cinci secole de cartografie.