„De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”. Serie de concerte cu Lucian Ban și Mat Maneri, în sudul și sud-vestul Statelor Unite

Sub titlul „De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”, ICR New York a organizat un nou turneu de prestigiu, avându-i ca protagoniști pe doi muzicieni de renume: pianistul român Lucian Ban și violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri. Turneul a avut loc în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2017 și a cuprins o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul, precum și un workshop, toate susținute de cei doi artiști, în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii jazz, din sudul și sud-vestul Statelor Unite, conform calendarului de mai jos:

· 27 octombrie: concert la clubul The NASH, din Phoenix (Arizona)

· 28 octombrie: concert la GIG Performance Space, din Santa Fe (New Mexico)

· 30 octombrie: concert la BLACKERBY Stage & Studio, din Austin (Texas); evenimentul de aici a fost prezentat în cadrul Liminal Sound Series, în colaborare cu City of Austin Cultural Arts Division; concertul a fost acompaniat de unworkshop, susținut de cei doi muzicieni, cu tema „Muzica lui G. Enescu și muzica tradițională românească în improvizație și jazz-ul contemporan”

· 2 noiembrie: concert la SNUG HARBOR, din New Orleans (Louisiana)

După colaborarea în cadrul proiectului “Enesco Re-Imagined”(2009), pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri au lansat în 2013, la legendara casa ECM Records, albumul Transylvanian Concert”, care s-a bucurat de aprecieri unanime și a adus consacrarea internațională pentru muzicianul deorigine română.

De data aceasta, prin turneul “De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”, duetul Lucian Ban & Mat Maneri a prezentat, în premieră însudul și sud-vestul Statelor Unite, materialul viitorului album, rezultat în urma unor serii de cercetări și concerte în România, pe care cei doi muzicieni le-au întreprins în 2016-2017: de la piese din Enescu, reimaginate prin limbajul jazz-ului modern și al tradiției muzicii de cameră, la blues & spirituals, de la doine și colinde, dansuri și vechi cântece populare românești, prelucrate original, la compoziții jazzistice proprii.

Cele patru evenimente au însumat un public de cca. 400 de persoane și s-au bucurat de un real succes, reflect și prin faptul că, în timpul turneului, popularul site Amazon a epuizat stocul cu CD-ul Transylvanian Concert”. După fiecare concert, au avut loc antrenate discuții cu publicul, extrem de interesat să afle mai multe detalii despre muzica duetului și originea românească a anumitor piese. După cum a mărturisit Lucian Ban la finalul turneului, „întrebările de la public sunt pentru noi o constantă uimire”. Totodată, evenimentul s-a bucurat de o semnificativă vizibilitate, fiind mediatizat atât în presa românească, cât și în cea americană, precum și în rețelele de socializare online. Fiecare dintre cele patru legendare cluburi de jazz americane a menționat, pe pagina dedicată respectivului concert, suportul ICR New York. Menționăm, între altele, apariția unui articol în publicația „Santa Fe. New Mexican”, în SUA, sau în „Observator Cultural”, în România.

Lista imaginilor:

01. SNUG HARBOR, New Orleans (Louisiana). 2 noiembrie 2017

02-03. The NASH, Phoenix (Arizona). 27 octombrie 2017

04-05. GIG Performance Space, Santa Fe (New Mexico). 28 octombrie 2017

06-08. BLACKERBY Stage & Studio, Austin (Texas). 30 octombrie 2017

09-11. SNUG HARBOR, New Orleans (Louisiana). 2 noiembrie 2017

12. Afiș eveniment: „De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”. Serie de concerte cu LUCIAN BAN & MAT MANERI, în sudul și sud-vestul Statelor Unite. 27 octombrie-2 noiembrie 2017

Credit foto: Eduard Andrei (1), Lucian Ban (2-12)