Dan Puric a conferențiat la Bălți despre sufletul românesc

Joi, 28 noiembrie 2013, în sala Teatrului „Vasile Alecsandri" din Bălți, la ora 14.00, cunoscutul actor, regizor și eseist Dan Puric a susținut, la Bălți, conferința „Suflet românesc". La eveniment a participat și scriitorul basarabean Nicolae Dabija.

Sala teatrului în care s-a desfășurat evenimentul a fost arhiplină, aproximativ 600 de persoane, în mare parte tineri, ascultând captivați, preț de două ore, cugetările şi confesiunile apreciatului artist.

Aflat pentru prima dată la Bălţi, Dan Puric a vorbit despre sufletul românesc greu încercat de istorie, în fața căreia a rezistat doar prin credința în Dumnezeu, dar și despre frumusețea sufletului românilor de dincolo de Prut.

„Cea mai acută, cea mai frumoasă intuiție, poporul român o are în Basarabia. Intuiția e un dar. Un basarabean are cea mai frumoasă intuiție a poporului român (…) Sângele care a ieșit din Basarabia ne spală pe noi, pe români, de toate păcatele pe care le-am făcut. Este un sânge curat, agonic”.

A fost amintit Vasile Pârvan, care afirma că „popoarele chinuite îndelung de istorie au un fel de carapace spirituală în care s-a ascuns sufletul ca să rămână curat, intact“.

La eveniment au participat personalități culturale, profesori universitari de la Universitatea Alecu Russo din Bălţi, studenţi, reprezentanţi ai Consulatului României la Chişinău, mass-media.

Evenimentul fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Generală Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Platforma Civică „Acțiunea 2012“ și a fost dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni și Zilei Naționale a României.