Cvartetul Enesco la Palatul Regal. Concert cu ocazia a 150 de la fondarea Casei Regale și a Statului român modern

Cvartetul Enesco la Palatul Regal Concert cu ocazia a 150 de la fondarea Casei Regale si a Statului roman modern Cvartetul Enesco la Palatul Regal Concert cu ocazia a 150 de la fondarea Casei Regale si a Statului roman modern

Vineri 13 de mai 2016, ora 19:00, cu ocazia a 150 de la fondarea Casei Regale și a Statului român modern și a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Spania, Patrimoniul Național, Ambasada României în Regatul Spaniei și Reprezentanța Institutului Cultural Româna la Madrid a prezentat, în Sala Coloanelor de la Palatul Regal din Madrid, un concert extraordinar în interpretarea Cvartetului Enesco  (Constantin Bogdănaş - vioară, Florin Szigeti - vioară, Vladimir Mendelssohn - violă, Dorel Fodoreanu - violoncel).

 

Program:

Erwin Schulhoff (1942), Cinci piese pentru cvartet de coarde

Ludwig Van Beethoven (1770 - 1827), Cvartetul nr. 11 în fa minor "Serioso", op. 95

Joaquín Turina (1882 - 1949), Oración del Torero, op. 31

George Enescu (1881 - 1955), Rapsodia Română nr.1 în la major, op. 11 (transcriere Vladimir Mendelssohn)

Cvartetul Enesco a fost fondat în 1979, începutul carierei sale fiind marcat de întâlnirea cu faimoşii muzicieni Sandor Vegh şi Sergiu Celibidache.

Repertoriul Cvartetului cuprinde atât muzica clasică şi romantică a secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi cea a secolului XX. Calităţile muzicale ale Cvartetului Enesco au determinat o multitudine de colaborări cu personalităţi muzicale semnificative - cum ar fi Mstislav Rostropovich, Jean-Pierre Rampal, Patrice Fontarosa, Olivier Charlier, Louis Claret, Jean-Philippe Collard, Liat Cohen, Haruko Ueda, Ivry Gitlis ş.a.m.d. - şi recitaluri susţinute pe scene reprezentative: Salle Gaveau, Salle Pleyel şi Théâtre des Champs Elysées din Paris, Teatro Real şi Auditorio Nacional din Madrid, Fundaţia Gulbenkian din Lisabona, Concertgebouw din Amsterdam, Ateneul Român, Wigmore Hall din Londra, Librăria Congresului din Washinghton etc.

Din prodigioasa discografie a Cvartetului Enesco amintim albumele realizate la casele de discuri Arion, Forlane, Rem (Franţa), dar şi Claves (Spania), Novalis (Elveţia), CPO (Germania), cuprinzând compoziţii de Schubert, Schumann, Boccherini, Dvorak, Debussy, Ravel, Enescu, Janacek, Bartok, Shostakovich. Albumul „Franck et Chausson", înregistrat de Cvartetul Enesco împreună cu pianistul Gabriel Tacchino, a obţinut Diapason d'Or, iar pentru CD-ul alcătuit din trei cvartete de muzică contemporană franceză ale compozitorilor Nigg, Hersant şi Philippot i-a fost decernat Le Grand Prix de l'Académie Française du Disque.

Predau cursuri în diferite ţări europene (Elveţia, Belgia, Franţa), participă în festivaluri (sudul Franţei şi Italiei), iar la sfârşitul anului 2012 au fost invitaţi la Palatul Regal să cânte pe cvartetul de instrumente Stradivarius - unic în lume - care aparţine Curţii Regale Spaniole în onoarea lutierului francez Vatelot, cu ocazia celebrării a douăzeci de ani de la restaurarea acestora.

Cvartetul a sărbătorit 35 de ani de activitate artistică în 2014, printr-un concert în Salle Gaveau din Paris.