Rezidenţiatul Cvartetului Belcea la Ateneul Român
2007-2009
Un proiect al Institutului Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu"
În 2007, pentru prima dată în România, un ansamblu muzical de clasă internaţională şi-a legat numele de o instituţie simbol a lumii muzicale româneşti. La iniţiativa Institutului Cultural Român, cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu", Cvartetul Belcea a devenit cvartet în rezidenţă la Ateneul Român, într-un proiect construit pe formatul consacrat al rezidenţiatelor la mari instituţii muzicale din lume: o combinaţie de recitaluri extraordinare, uneori alături de invitaţi de talie mondială, şi cursuri de măiestrie destinate unor tinere cvartete în plină ascensiune, din România şi Republica Moldova. Proiectul derulat pe parcursul a doi ani şi-a propus, astfel, nu numai să ofere publicului bucureştean ocazia unică de a asculta, pe scena Ateneului Român, una din cele mai aclamate formaţii camerale ale momentului, ci şi să sprijine tânăra generaţie de interpreţi ai unui gen muzical dificil şi destinat unui public de elită.
Ambele laturi ale programului de rezidenţiat au fost incontestabile succese. Concertele extraordinare de la Ateneul Român – pentru care, de-a lungul celor doi ani, Cvartetului Belcea i s-au alăturat solişti de renume mondial: violoncelistul Yovan Marcovitch, clarinetistul Michael Collins pianiştii Mihaela Ursuleasa şi Kevin Kenner – au atras de fiecare dată un public numeros, entuziast şi constant. Totodată, cele cinci tinere cvartete, selecţionate prin concurs, care au beneficiat de cursurile de măiestrie (Arcadia din Cluj-Napoca, Unistring din Chişinău, Nitere, Anima şi Cantabile din Bucureşti,) au avut şansa unică de a-şi perfecţiona tehnica interpretativă sub îndrumarea membrilor reputatului Cvartet Belcea.
Un proiect ambiţios, care a dus la îndeplinire unul din obiectivele Institutului Cultural Român, acela de a oferi mediului cultural autohton ocazia întâlnirii cu cele mai valoroase produse culturale internaţionale.
2007
28 februarie
Joseph Haydn – Cvartetul op. 77 nr. 1 în Sol major
Benjamin Britten – Cvartetul nr. 3 op. 94
Franz Schubert – Cvartetul op. 161 în Sol major D. 887
23 iunie
Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în Re minor K 173
Antonín Dvořák – Cvartetul nr. 14 op. 105
Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 1 în Fa major – Razumovsky
27 octombrie
Béla Bartók – Cvartetul nr. 6
Franz Schubert – Cvintetul cu două violoncele
cu participarea extraordinară a lui Yovan Markovitch (violoncel)
27 noiembrie
Franz Schubert – Quartettsatz în Do minor
Maurice Ravel – Cvartetul în Fa major
Robert Schumann – Cvintetul cu pian în Mi bemol major
cu participarea extraordinară a Mihaelei Ursuleasa (pian)
2008
13 februarie
Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul K.499 în Re major
Anton Webern – 5 piese op. 5
Ludwig van Beethoven – Cvartetul op. 127
11 iunie
Franz Schubert – Cvartetul D804 – Rosamunde
Ludwig van Beethoven – Cvartetul op. 131
8 noiembrie
Joseph Haydn – Cvartetul nr. 6 op. 50 în Re major
Benjamin Britten – Cvartetul nr. 3 op. 94
Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 3 op. 59 în Do major – Razumovsky
13 decembrie
Joseph Haydn – Cvartetul op. 1 nr. 1 în Si bemol major, Hob: III.1
Ludwig van Beethoven – Cvartetul op. 74 în Mi bemol major – al harpelor
Johannes Brahms – Cvintetul pentru clarinet op. 115 în Si minor
cu participarea extraordinară a lui Michael Collins (clarinet)
2009
22 aprilie
Joseph Haydn – Cvartetul pentru coarde op. 50 nr. 4 în fa diez minor
Benjamin Britten – Cvartetul pentru coarde nr. 1 op. 25
Ludwig van Beethoven – Cvartetul pentru coarde op. 59 nr. 2 în mi minor - „Razumovsky"
9 iunie
Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 11 în fa minor op. 95
Serghei Prokofiev – Cvartetul nr. 1 în si minor op. 50
Franz Schubert – Cvartetul nr. 14 D810 – „Fata şi moartea"
13 octombrie
Anton Webern – Langsamer Satz
Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în Do Major, k 465, al Disonanţelor
César Frank – Cvintetul cu pian în fa minor
cu participarea extraordinară a lui Kevin Kenner (pian)
16 decembrie
Joseph Haydn – Cvartetul în Do Major op. 20 nr. 2
Dmitri Şostakovici – Cvartetul nr. 14 în Fa diez Major op. 142
George Enescu – Octetul în Do Major op. 7
cu participarea Cvartetului Arcadia
Cvartetul Belcea Corina Belcea-Fisher – vioară Laura Samuel – vioară Krzysztof Chorzelski – violă Antoine Lederlin – violoncel
Una dintre cele mai apreciate formaţii ale momentului, Cvartetul Belcea a luat naştere în 1994 la Londra şi s-a perfecţionat succesiv cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus şi Alban Berg. Premiile la concursurile internaţionale de la Osaka şi Bordeaux, precum şi Premiul pentru Muzică de Cameră din 2001 şi 2003 decernat de Societatea Filarmonică Regală, au confirmat valoarea de excepţie a formaţiei. Devin „Ansamblu asociat" la Guildhall School of Music and Drama şi „Cvartet în rezidenţă" la Wigmore Hall, iar apoi, la iniţiativa Institutului Cultural Român, la Ateneul Român, aceste poziţii presupunând şi o activitate pedagogică în afara celei de concert. Înregistrează exclusiv pentru casa EMI şi câştigă Premiul „Gramophone" pentru debut în 2001, precum şi distincţia „Ansamblul Cameral al Anului", oferită de Echo Klassik Awards pentru Integrala cvartetelor de Bartók.
Activitatea lor intensă i-a purtat pe cele mai prestigioase scene ale lumii: la Konzerthaus şi Musikverein din Viena, la Concertgebouw din Amsterdam, la Palais des Beaux Arts din Bruxelles, la centrul Gulbenkian din Lisabona, Tönhalle din Zürich, Konserthuset din Stockholm, Chatelet şi Opera Bastille din Paris, Sala Verdi din Milano, Carnegie Hall şi Lincoln Center din New York, Herbst Theatre din San Francisco, precum şi în festivalurile de la Luberon, Istanbul, Trondheim, Lausanne, Salzburg, Mecklenburg, Schwarzenberg, Bath, Petworth, Cheltenham, Aldeburgh, Perth şi Edinburgh. Colaborează cu unele din cele mai răsunătoare stele ale cântului: Ian Bostridge, Ann Murray, Simon Keenlyside, Lisa Milne, Angelika Kirchschlager dar şi cu instrumentişti de excepţie ca Thomas Adès, Isabelle van Keulen, Michael Collins, Paul Lewis, Imogen Cooper, Yovan Markovitch, Natalie Clein, Piotr Anderszewski şi Valentin Erben.
Din 2007, la iniţiativa Institutului Cultural Român şi cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu", Cvartetul Belcea este cvartet în rezidenţă la Ateneul Român, o premieră în peisajul muzical românesc. Pe lângă seria de recitaluri extraordinare, programul de rezidenţiat include cursuri de măiestrie de care beneficiază tinere cvartete din România şi Republica Moldova.