Cursuri de muzică românească la Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza cursuri de muzică românească, în perioada 17 martie – 11 iulie 2018, la sediul ICR Beijing.

Se vor preda cântece românești pentru copii, cântece din folclorul românesc, dar și lucrări lirice. Vor participa copii cu vârstele cuprinse între 5 și 12 ani și părinții lor, membri ai Corului Ark's, dar lista de înscriere este deschisă publicului larg. Pe lângă profesorii de canto din cadrul companiei Beijing Eve Music, Sonia (Xia Lihua) din China și Tony Banach din SUA, va participa și Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal Relații, care va ajuta la asimilarea pronunției corecte a cuvintelor românești.

Deschiderea cursurilor se va face în data de 17 martie, în cadrul evenimentului de la sediul ICR Beijing „Sosirea primăverii“, în care corul va interpreta două cântece românești. De asemenea, va avea loc un dialog între reprezentanții corului Ark's și ai Corului Regal. Cursul se va desfășura o dată pe săptămână, în zilele de miercuri. Compania care a organizat corul va pune la dispoziție un pian pe parcursul acestor lecții. La finalul lecțiilor, se va organiza un spectacol în care corul va prezenta cântecele învățate. De asemenea, corul va fi invitat de către ICR Beijing la anumite evenimente pentru a interpreta cântece românești.

Corul Ark's a fost înființat în februarie 2017 de către Beijing Eve Music Co., Ltd., cu profesori din întreaga lume (Germania, Statele Unite ale Americii, Italia, Franța etc), care predau lecții de muzică în limba engleză. Obiectivele companiei sunt răspândirea artei muzicale chinezești și concentrarea asupra artei muzicale internaționale. Corul Ark's este format din copii și părinții lor. În general, repertoriul este format din cântece internaționale.

Beijing Eve Music este o companie fondată în august 2015, care promovează muzica internațională de cea mai bună calitate și se ocupă cu răspândirea culturii muzicii chinezești, cu promovarea schimbului artei muzicale chineze și străine, oferă servicii de formare a cadrelor didactice pentru instituțiile de muzică, organizează numeroase activități privind schimburile artistice și culturale, precum și concursuri de specialitate, promovează arta corală, oferă consultații și instruire în domeniul educației muzicale.

Profesorii din cadrul Beijing Eve Music sunt:

· Tony Banach – compozitor, dirijor și profesor de muzică. A absolvit Universitatea Minnesota – Morris la secția compoziție. A compus numeroase lucrări, atât pentru concerte de muzică contemporană, cât și pentru film, precum The Control Group (2017).

· Timothy James, pianist, compozitor și profesor de istoria muzicii, membru al comitetului executor al Societății de Muzică din Africa de Sud, profesor de pian. Are o vastă experiență în predarea teoriei muzicii, pian și instrumente de suflat (flaut, saxofon, clarinet), istoria muzicii. În prezent, este profesor de muzică la Școală Regală din Beijing.

· Maggie Sharashidze, absolventă a Colegiului de Muzică din Georgia, este un profesor renumit de pian. Este dirijor de cor și profesor de muzică în cadrul Școlii Regale din Beijing.

· Jochen Settili, specialist în filosofia muzicii, clarinetist, actor, a studiat cu Georg Zeretzke, Sabine Meyer. Are un doctorat in istoria muzicii și este profesor de muzică la Școala din cadrul Ambasadei Germane din Beijing.

· Sonia (Xia Lihua), director artistic al corului, a predat istoria muzicii, teorie muzicală și pian timp de 9 ani, a fost profesor timp de 3 ani la Hujia International Kindergarten și la Școala Internațională din Beijing și interpretă a corului de tineret al Beijing Labor People's Cultural Palace, cu care are la activ numeroase participări la spectacolele din cadrul Teatrului Mare Național din Beijing și din cadrul Marelui Teatru din Tianjin.

· Christiana, interpretă cu o vastă experiență în muzica corală, acapella, musical și improvizație. Este originară din Noua Zeelandă, unde a câștigat premii internaționale de cor și a fost prim solist al musical-ului Miss Saigon al lui Schoenberg, la Teatrul Civic Auckland. Pe scenele din Beijing, Christiana este cunoscută ca fondatoarea corului „Jing Sing a Capella“ și este membră a Trupei de Improvizație Bilingvă din Beijing.

· Wei Fei, membră a Asociației Muzicienilor din China, a Orchestrei Naționale Centrale, a luat parte la evenimentele organizate de CCTV cu ocazia Festivalului Primăverii sau la alte evenimente din Hong Kong, Taiwan, Asia de Sud-Est, Europa, SUA etc. În 2008, a fost clasată printre cei mai buni o sută de artiști din China, de către Centrul Artiștilor din cadrul Ministerului Culturii din China.