Asociația Hispano Rumana Salva prezintă spectacolul „CUNUNA GRÂULUI”, un eveniment organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, dedicat Zilei Internaționale a Iei și promovării tradițiilor populare românești.
„Cununa grâului” este sărbătoarea recoltei de la sfârşitul secerişului. Văzută ca simbol al rodniciei, cununa are menirea de a spori recolta viitoare, de a asigura bunul mers al lucrului și sănătatea secerătorilor.
În Transilvania, cele mai multe obiceiuri legate de sfârșitul seceratului și de ultimele spice erau acelea în cadrul cărora aceste spice erau „mândru” împletite sub forma unei cununi, care era simbol al rodniciei și era păstrată la loc de cinste până la recolta viitoare.
În zona Năsăudului, această străveche datină s-a păstrat într-un cadru amplu ce implică întreaga comunitate sătească, cu gazde primitoare, secerătoare, feciori harnici și copii.
Spectacolul va ilustra acest obicei care are loc în preajma zilei de 24 iulie, în apropierea solstițiului de vară, când soarele atinge intensitatea maximă, iar din punct de vedere astronomic în emisfera nordică este cea mai lungă zi din an.Forma cununii, rotundă atrage comparaţia cu discul solar, prin formă dar şi prin culoarea spicelor, galbene ca soarele.
Spectacolul „Cununa grâului”, va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 18:00, Aula UGT(Uniunea Generală a Lucrătorilor din Madrid), Salón de actos.
PROGRAM:
Cununa Grâului - spectacol de teatru popular nescris
Gazde: Anamaria Pop si Macedon Botarla
Secerătoare: Tudorica Bruma, Mariana Sandor, Svetlana Rus, Valentina
Tale, Raluca Oaga, Violeta Olteanu, Stela Tofilat, Silvia Sagau
Dobaș (toboșarului satului): Sergiu Rus
Feciori: Ionel Oteanu, Flaviu Bolbos și Andrei Pop
Povestitor: Ica Tomi
Scenariul și regia: Vasile Tomi
Spectacol de folclor cu interpreți ai muzicii populare românești din România și din Spania
Invitați din România și din Spania: Alexandru Pugna, Macedon Botarla, Cornelia Ardelean, Tudorica Bruma, Marioara Sigheartau, Amalia Tuturuga, Plaiuri Românești și Mugurașii Salvei
Prezintă : Menuț Maximinian, etnolog și Roxana Vlad
Sponsori: Primăria localității Salva(județul Bistrita-Năsăud), dl. Onul Gheorghe, primarul comunei Salva, Firma de construcții REMOFRON condusă de dl. Rem Dedea Restaurantul ACASĂ, condus de d-na Ruxandra Focșa
Detalii suplimentare:
Etnologul MAXIMINIAN MENUȚ va susține conferința cu tema IA ( CĂMEȘA) - element de patrimoniu în lada de zestre a românilor, sâmbătă, 23 iunie, la ora, 19:00, la sediul ICR Madrid. Menuț Maximinian este jurnalist, doctorand în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj și președintele Societăţii Scriitorilor Bistrița-Năsăud.