Cucerirea amintirii este cheia spectacolului „caffè salter dal 1918” de Matei Vișniec, prezentat la Accademia di Romania

Trupa de teatru italiană Eranos prezintă spectacolul „caffè salter dal 1918” de Matei Vișniec, regia Francesco Polizzi și Christian Angeli, joi, 12 septembrie 2019, ora 19.30, la Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110). Din distribuție fac parte actorii Francesco Polizzi, Maria Lomurno, Enrico Catani, Luca Colucci, Serena Cospito, Francesca Dinale, Cristina Fondi, Andrea Lami și Daniel Zerbini.

În ediția franceză din 2003, cu o notă în deschiderea volumului, Matei Vișniec oferă regizorilor autonomie deplină în alegerea și organizarea episoadelor care alcătuiesc „Atenție la bătrânele doamne roase de singurătate”. Echipa de regizori a ales: „O cafea lungă cu puțin lapte și un pahar cu apă”, „Imaginează-ți că ești Dumnezeu”, „Întoarcerea acasă” și „Marile maree”.

Tema centrală a spectacolului este memoria: dacă reușim să avem grijă de ea, vom putea trăi în prezentul fragil, altfel nu vom putea trăi nicăieri. Tânăra de la cafenea îndrăgostită de marile maree, generalul căruia îi place să fotografieze marea, soldații săi morți care pretind un loc în primul rând în marea paradă a Iertării și Bătrâna care a revenit din ape pentru a ne reaminti că memoria trebuie tratată cu seriozitate, cu toții sunt în permanență în căutarea unui loc în care să fie recunoscuți, în care să nu cadă pradă uitării. Cucerirea romantică și comică a amintirii este cheia spectacolului, care dorește să aducă omagiu limbajului scenic al lui Matei Vișniec.

Sinopsis: O Tânără și un General care și-a pierdut memoria, legați de o pasiune îndepărtată. Ea face orice pentru a-i aduce aminte, dar în mijlocul lor se desfășoară un război început în vremuri îndepărtate: lunetiști în apartamentul de alături, soldați simpli care caută recunoaștere, morți care nu se resemnează cu propriul statut. Totul contribuie la despărțirea celor doi iubiți. Cel puțin până când o bătrână intervine în viața lor, purtând un secret teribil și eliberator. La fel ca atunci când memoria se întoarce și ne găsește ca prin minune, nepregătiți

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Rezervarea obligatorie la: accadromania@accadromania.it

ERANOS duce teatrul dincolo de spațiile convenționale, îi face pe actori și pe spectatori să se întâlnească, intersectează episoade fictive și fapte reale într-o dimensiune care este nu doar extracotidiană (cum este teatrul), ci și extrateatrală. Înființată în 2016, trupa ERANOS se folosește de povești și de jocul teatral pentru a pune în scenă poveștile actorilor și ale spectatorilor.