Criticul de teatru Octavian Saiu invitat la Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen

Criticul de teatru Octavian Saiu invitat la Festivalul International de Teatru de la Wuzhen

În perioada 12 - 23 octombrie 2016, Octavian Saiu va participa la Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen, China. Criticul român a fost invitat special de către Meng Jinghui, fondatorul și directorul artistic al festivalului, să modereze conferința „Dialog cu teatrul lumii” și să susțină o prelegere despre teatrul și festivalurile de teatru din România.

Institutul Cultural Român de la Beijing susține prezența criticului de teatru la acest eveniment.

Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen a fost fondat în 2013 și este unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din China. Festivalul, al cărui președinte al consiliului artistic este regizorul Ang Lee, laureat al Premiului Oscar și al Globului de Aur, este organizat anual de către Culture Wuzhen Co. Ltd, în cadrul căruia sunt invitate cele mai cunoscute personalități din domeniu din lume.

Festivalul din acest an va cuprinde numeroase producții ale unor companii de renume mondial din Germania, Polonia, Rusia, Lituania, Spania, Franța, Italia, Olanda, Brazilia Japonia, Coreea și China.

Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale și unul în literatura comparată. Predă la universități din România, Noua Zeelanda, Japonia și Portugalia și a fost Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și masterclassuri în Europa, Asia, America, Australia si Noua Zeelanda, iar în 2013 a fost Moderatorul Conferințelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh. Din 2004, este moderatorul Conferințelor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Articolele si studiile sale au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale. Este autorul volumelor: „În căutarea spațiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), „Beckett. Pur si simplu” (Paideia, 2009), „Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Paralela 45, 2010), „Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” (Paideia, 2011), „Posteritatea absurdului” (Paideia, 2012), „Teatrul e vis” (Paideia, 2013) și „Hamlet și nebunia lumii” (Paideia, 2014).

A primit Premiul Criticii pentru Carte de Teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critica de Teatru în 2013.