Cristi Puiu, Radu Jude, Adina Pintilie, Adrian Cioflâncă, la ediția jubiliară a Berlinalei

Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român sprijină participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (Berlinala), unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică din întreaga lume. România este reprezentată, la ediţia din acest an, de trei producţii: „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Ieşirea trenurilor din gară”, de Radu Jude şi Adrian Ciofflâncă, selectate în competiţia Forum, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu, în competiţia Encounters. La coproduction Marke participă "Death and the Maiden" (titlu de lucru), în regia Adinei Pintilie și "Sleepwalkers", regizat de Radu Jude. Producătoarea Irinei Malcea participă la Berlinale Talents.

„Malmkrog”, al şaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, va avea premiera mondială pe 21 februarie. „Tipografic Majuscul”, al şaptelea lungmetraj regizat de Radu Jude, va avea premiera internaţională pe 22 februarie. Lungmetrajul documentar „Ieşirea trenurilor din gară”, realizat de Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, va avea premiera mondială pe 26 februarie.  La coproduction Marke participă "Death and the Maiden" (titlu de lucru), în regia  Adinei Pintilie și "Sleepwalkers", regizat de Radu Jude. Producătoarea Irinei Malcea participă la Berlinale Talents.

Festivalul se desfășoară între 20 februarie și 1 martie 2020, anul acesta aflându-se la a cea de-a 70-a ediție.  Aproximativ 350 de filme de toate genurile, lungimi și formate sunt prezentate în diferitele secțiuni ale festivalului, iar circa 300.000 de bilete sunt vândute publicului în fiecare an.

Ediţia jubiliară are şi  o nouă secţiune competitivă, „Encounters”, înființată cu scopul de a încuraja vocile proaspete din cinema şi de a cuprinde în programul oficial forme narative şi documentare diverse, cu accent experimental, precum secțiunile „Un certain Regard”, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes și „Orrizonti”, din cadrul Festivalului de Film de la Veneția. Un juriu alcătuit din trei membri va desemna câştigătorii în cadrul categoriilor „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „premiul special al juriului”. Producţiile româneşti au făcut parte cu succes, în ultimii ani, în mod repetat, din programul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi nici anul acesta nu face excepţie.

Participanţi din România la cea de-a 70-a ediţie a Berlinalei

Berlinale Encounters:

Malmkrog, Regie: Cristi Puiu
România / Serbia / Elveţia / Suedia / Bosnia / Macedonia de Nord
cu Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás
Premieră mondială

O călătorie prin timp şi gândire, Malmkrog, care va fi proiectat în deschiderea noii secţiuni, „Encounters”, este „o creaţie majoră, un tur de forţă al cuvintelor şi al punerii în scenă, o frescă fascinantă prin precizie şi inventivitate”.

Proiecţii: Vi 21.02.11:30 CinemaxX 7 (EN), Sâ 22.02.19:45 Cubix 6 (EN), Du 23.02.18:30 Haus der Berliner Festspiele (GER), Sâ 29.02.12:30 CinemaxX 7 (GER)


Berlinale Forum:

Tipografic majuscul / Uppercase Print, Regie: Radu Jude
România
Premieră internaţională

Proiecţii: Sâ 22.02.13:30Delphi Filmpalast (EN), Lu 24.02.19:30 CinemaxX 4 (EN), Sâ 29.02.12:00 Kino Arsenal 1 (EN), Du 01.03.10:30 Cubix 5 (EN), 

Ieşirea trenurilor din gară /The Exit of the Trains, Regie: Radu Jude, Adrian Cioflâncă
România
Premieră mondială 

Proiecţii: Mi 26.02.19:00CinemaxX 4 (EN), Do 27.02.15:00Delphi Filmpalast (EN), Sa 29.02.10:00 Cubix 5 (EN), So 01.03.18:30 CinemaxX 6 (EN)

Co-production Market:

Death and the Maiden (titlu de lucru), Regie: Adina Pintilie

Sleepwalkers, Regie: Radu Jude

Berlinale Talents: Irina Malcea (producător)

Standul României din cadrul European Film Market.

Mai multe detalii despre programul complet al Berlinalei 70, aici.