„Crezi că dansul ne poate face mai buni?”, o provocare lansată prin proiectul „EMOTIONAL EUROPE”, la BOZAR

Șase tineri artiști, români și belgieni, participă în proiectul multidisciplinar „EMOTIONAL EUROPE”, realizat de Fundația Gabriela Tudor, după conceptul artistic al coregrafului Cosmin Manolescu, în cadrul Festivalului Next Generation, Please! la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles, în perioada 9 mai - 28 iulie 2019.

Proiectul Emotional Europe își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea politică a noii generații, să reflecteze asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, explorând conceptul de corp performativ și rolul tinerilor în Europa de astăzi. Îți place să dansezi? Crezi că dansul ne poate face mai buni? Te simți cu adevărat liber? Ce este libertatea? Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Crezi în viitorul Europei?

Emotional Europe este un proiect cultural co-produs de Fundația Gabriela Tudor, BOZAR și Institutul Cultural Român Bruxelles, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană.

Acest proiect a beneficiat de co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național.

Inițiat în perioada ianuarie – martie 2019 la București, printr-o călătorie culturală intensiv inițiatică„ și călătorii de tip experiențial, conduse de Cosmin Manolescu, Emotional Europe implică tineri participanți din București, Bruxelles și Anvers, dar și artiști români consacrați. Evenimentele proiectului „EMOTIONAL EUROPE”desfășurate la Bruxelles vor culmina cu expoziția omonimă, un concept interactiv performativ care are ca obiectiv etapele de creație ale proiectului. Expoziția este prezentată ca instalație colectivă artistică, alcătuită din fotografii mărturii, obiecte simbolice din timpul procesului de creație (jurnalul colectiv de lucru al echipei artistice, scrisorile personale transmise de artiști) și proiecții video.

Vernisajul va avea loc joi, 9 mai 2019, la BOZAR, cu ocazia Zilei Europei, în deschiderea festivalului Next Generation, Please!

Vernisajul va include momente performative – „My Name Is Europe” și „My Body Is The Stage”, propuse de artiștii participanți în proiect: Gilles Noël, Steffi Mennen și Sergiu Diță (dansatori), Ioana Stoica și Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis (artiste vizuale), Marta Popovici (muzician de jazz), precum și Cosmin Manolescu (dansator și coregraf).  Cu ocazia vernisajului, vor putea fi vizionate filmele realizate de artista vizuală Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, disponibile pe toată durata expoziției: „What does it mean for you to act in a meaningful and authentic way in the contemporary society?și „My Body is your Stage?

Mișcarea explozivă a modernității și cea a diferitelor domenii tehnologice, eliberarea în toate domeniile, precum și democratizarea responsabilității au pus la îndoială modul în care răspundem la marile probleme sociale ale timpurilor noastre, împreună cu rolul nostru civic și responsabilitatea noastră colectivă. Fluxul constant al știrilor determină o neutralizare a sensibilității spectatorilor și, în același timp, îi distruge atenția, făcându-i să se simtă neputincioși să reacționeze la problemele globale mari, acceptându-le ca fiind normale. Presați împreună într-o masă, oamenii trăiesc disperați singuri, fără un teren comun într-o stare constantă de confuzie, dar și de neliniște. După cum afirmă Jean Baudrillard, trăim într-o lume în care singura legătură socială este indiferența pe măsură ce ne angajăm într-un joc de non-credință, neînvestit. În acest sens, filmul (What does it mean for you to act in a meaningful and authentic way in the contemporary society?) pune la îndoială ideea conștiinței și responsabilității colective în noua comunitate globală, prin mărturisirea personală a celor intervievați, documentând din punctul lor de vedere drumul lor zilnic, precum și fragmente din cotidianul lor de viață, în timp ce se întreabă ce înseamnă cu adevărat să acționezi într-un mod autentic și semnificativ în societatea contemporană”, este mesajul artistei Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, în legătură cu unul dintre filmele prezentate pe durata expoziției.

În data de 10 mai a.c., Cosmin Manolescu va modera o masă rotundă având ca temă colaborarea artistică internațională, organizată de BOZAR, iar artiștii vor performa la standul expozițional Emotional Europe din cadrul Next Generation, Please!

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, expert cultural și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România.


Perioada: 9 mai – 28 iulie 2019

Loc: BOZAR, Rue Ravenstein 23, Bruxelles

Acces gratuit

Program:

Joi, 9 mai 2019, Momente performative - My Name Is Europe, ora 17:45, și My Body Is The Stage, ora 19:00

Vineri, 10 mai 2019, între orele 10:00-13:00, Masă rotundă cu tema „colaborarea artistică internațională”, în prezența coregrafului Cosmin Manolescu și a artiștilor participanți în proiectul Emotional Europe