Costumul popular românesc la Shangai

În perioada 25 – 28 octombrie 2018, cercetătorul etnolog, dr.Doina Îșfănoni și artiștii populari Cristina Delciza Mareș și Robert Constantin Mihaiu participă la Expoziția Colorful World Beijing, iar în data de 30 octombrie dr. Doina Ișfănoni va susține o prelegere cu titlul „Costumul românesc de sărbătoare – Emblemă a identității naționale”, la Facultatea de Design Vestimentar din Shanghai, cu această ocazia cei doi artiști populari vor susține ateliere meșteșugărești cu studenții. 

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul ICR Beijing.

Expoziția Colorful World este la cea de a 3 – a ediție, ICR Beijing reprezentând România pentru al doilea an consecutiv la această expoziție dedicată ambasadelor și institutelor culturale străine acreditate la Beijing.

În ceea ce privește colaborarea cu Facultatea de Design Vestimentar din Shanghai, ICR Beijing se află la cel de al doilea proiect organizat împreună cu această prestigioasă instituție de învățâmânt superior, colaborarea înceând în anul 2017.

Dr. Doina Ișfănoni este istoric și teoretician de artă, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A lucrat ca cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti”, în perioada 2006 – 2010 având funcția de director științific. În perioada 2007 – 2018 a fost membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

Cristina Delciza Mareș este artist popular specializat în tehnica țesutului cu fir de lână de capră. De-a lungul anilor a participat la numeroase târguri și expoziții în țară și în străinătate (Franța, SUA, Belgia, Oman, Iordania, Cuba, Marea Britanie, Italia, Turcia, Canada și China). Provine dintr-o familie de meșteri populari din zona Buzăului, învâțând arta țesutului încă din copilărie de la mama și bunica sa.

Robert Constantin Mihaiu este artist popular specializat în tehnica cioplitului în lemn. A participat la festivaluri și târguri naționale și internaționale (Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria și China). Provine dintr-o familie de meșteri populari. Este și interpret de muzică populară, cântând la fluier, caval, ocarină și cimpoi.