Costume populare din Țara Crișurilor, expuse la Galeria IRCCU Veneția

În perioada dedicată manifestărilor renumitului Carnaval de la Veneția, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia prezintă frumusețea patrimoniului etnografic din zona bihoreană în expoziția „Bucuria sărbătorii. Port tradiţional din Nord–Vestul României”. Expoziția este organizată împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea și poate fi vizitată la Galeria IRCCU Veneția în perioada 28 ianuarie – 8 februarie 2024. Vernisajul va avea loc în data de 28 ianuarie 2024, la ora 17.00.

Expoziţia promovează cultura tradiţională românească specifică zonei etnografice Bihor și cuprinde numeroase obiecte originale din patrimoniulMuzeului Ţării Crişurilor din Oradea: piese de port popular (16 costume populare, datând din anii ‘30–‘40, din principalele subzone etnografice ale Ţării Crişurilor: Crasna–Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb), piese textile, podoabe ţărăneşti, piese de ceramică, de lemn şi o icoană pe sticlă. Obiectele din cadrul expoziției evidenţiază, de asemenea, aspecte care privesc cultura materială şi spirituală a zonei, legate de portul popular şi de sărbătoarea Lăsatul Secului. Costumul popular din Ţara Crişurilor, mai fastuos la câmpie şi mai sobru spre ţinuturile deluroase sau de munte, porneşte de la aceleaşi materii prime textile de bază, din pânză de casă sau pânză industrială, având aceeaşi linie de croială şi de plasare a câmpurilor ornamentale. Diferenţele care s-au înregistrat în structura şi motivele ornamentale ale vestimentaţiei rurale au dus la cristalizarea unor zone şi subzone de port tradiţional: valea Barcăului şi a Crasnei, bazinul Crişului Repede, bazinul Crişului Negru şi bazinul Crişului Alb.

Acest demers expoziţional este menit să aducă în atenţia publicului vizitator italian şi internaţional specificitatea portului popular din Crişana, dar şi atmosfera de bucurie şi comuniune prilejuită de sărbătorile creştine. În același timp, expoziţia organizată la Veneţia vine în întâmpinarea dorinţei de revitalizare a valorilor culturii naţionale în diferitele comunităţi ale diasporei din Italia.