Corul "Preludiu" a încântat Spania

Prestigiosul Cor de cameră PRELUDIU, dirijat de Voicu Enăchescu, a oferit trei concerte extraordinare, organizate în Spania prin ICR Madrid, în perioada 4-7 decembrie 2008, cu sprijinul Ambasadei României sau al unor asociaţii de români şi dedicate Zilei Naţionale a României. În cadrul turneului său vest-european, demarat la finele lui noiembrie şi care se va încheia după jumătatea acestei luni, PRELUDIU prezintă un repertoriu extrem de variat, cu muzică preclasică, romantică, sacră şi colinde.

Pe 4 decembrie, sute de persoane, români şi spanioli, au aplaudat îndelung evoluţia celor 27 de voci venite din România şi care au făcut să vibreze imensa Basílica Hispanoamericana de la Merced, din capitala Spaniei. Corul condus de maestrul Voicu Enăchescu i-a încântat în ziua următoare pe compatrioţii noştri şi pe numeroşii spanioli din Toledo, în faimoasa Biserică a Mânăstirii San Juan de los Reyes, iar duminică, 7 decembrie, din nou, pe cei din Catalunia, în Biserica Parohiei Sant Jauma din centrul Barcelonei. „Demult nu am mai văzut un cor cu repertoriu atât de variat şi care să cânte fără partituri", au afirmat spectatorii.

În Spania, comunitatea românilor înregistraţi legal depăşeşte 730.000 de persoane. În Madrid locuiesc peste 60.000 de români şi pe ansamblul acestei comunităţi autonome aproape 200.000, în Castilla-La Mancha trăiesc circa 85.000 de compatrioţi şi câteva mii dintre ei în Toledo, iar în Catalunia sunt alţi 87.000, dintre care 32.000 de români în Barcelona. Cei mai mulţi lucrează din greu toată săptămâna, aproape nici unul nu îşi uită ţara, cultura şi obiceiurile, iar unii reuşesc să participe la aproape orice fel de manifestare artistică românească de ţinută, aşa cum a fost cazul şi cu concertele corului PRELUDIU.

În cei 35 de ani de activitate (corul a fost înfiinţat în anul 1972), Preludiu a realizat circa 250 de înregistrări radio şi tv, un disc Electrecord şi trei CD-uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti). De la apariţia sa, formaţia a prezentat peste 1.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 60 de turnee efectuate în 24 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje).

Corul de cameră Preludiu şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu (1995), Premiul pentru excepţionalul program prezentat, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. Ca o recunoaştere a activităţii artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.