Corul de cameră „Preludiu” la Festivalul „Muzică în vechea Cracovie”

Institutul Cultural Român din Varşovia a organizat marţi, 21 august 2007, la Cracovia, în Biserica Franciscană, un concert de muzică bizantină veche în interpretarea corului de cameră „Preludiu", condus de dirijorul Voicu Enăchescu. Concertul a avut loc în cadrul Festivalului „Muzică în vechea Cracovie", care se desfăşoară anul acesta între 15-31 august 2007.
Corul de cameră „Preludiu" a inaugurat prin prezenţa sa participarea României la acest prestigios eveniment muzical. Concertul s-a desfăşurat la Biserica Franciscană, una dintre cele mai vechi biserici cracoviene, datând din secolul XIII, decorată cu vitralii realizate de însuşi Stanisław Wyspiański, marele pictor polonez.
Concertul a avut un succes mare în rândul cracovienilor, poate şi pentru că muzica bizantină se cântă destul de rar în Polonia. Interpretarea ansamblului condus de Voicu Enăchescu a suscitat două bisuri şi aplauze furtunoase în picioare din partea unui public de aproape 300 de spectatori.
După concert, dl. Stanisław Gałoński, director al Capellei Cracoviensis, instituţia muzicală care a organizat acest festival, a ţinut să felicite personal corul, în cuvinte foarte măgulitoare. De asemenea, numeroase persoane din public au transmis felicitări membrilor corului, solicitând totodată CD-uri cu muzica interpretată de cor. Succesul evenimentului s-a datorat şi unei foarte bune campanii de promovare desfăşurate de organizatorii festivalului, care au împânzit oraşul cu afişe ale concertului corului de cameră „Preludiu".
Înfiinţat în anul 1972, corul de cameră „Preludiu" abordează un repertoriu vast de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 1.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul turneelor efectuate în 20 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu" şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu" (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat", distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. După 1990, Corul „Preludiu" a fost invitat la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu".
Organizat în fiecare an începând cu 1976, festivalul "Muzică în vechea Cracovie" este unul dintre cele mai prestigioase şi vechi festivaluri de muzică din Polonia, reunind solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile în diverse locaţii din oraş - biserici, muzee, curţi interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare –, în funcţie de caracterul muzicii.