Corala Sacerdotes duce cântări sfinte la Istanbul

Luna octombrie se anunță aducătoare de bucurie pentru iubitorii muzicii, pentru românii care trăiesc în Turcia, dar și pentru publicul local interesat de tradițiile și obiceiurile noastre.

Corala Sacerdotes va avea două concerte la Istanbul, primul va avea loc sâmbătă, 21 octombrie 2017, ora 20.00, la Catedrala Sf. Anton - Istanbul, aflată pe Istiklal, principala arteră pietonală a metropolei, iar duminică, 22 octombrie 2017, de la ora 12.00, la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva.

Corala Sacerdotes a preoţilor şi teologilor de la Episcopia Devei şi Hunedoarei a luat fiinţă în toamna anului 2010, în cetatea Devei, cu binecuvântarea şi susţinerea Preasfinţitului Părinte Gurie, chiriarhul hunedorenilor, având ca dirijor pe P. C. Arhidiacon Nicolae-Daniel Balea.

Corala Sacerdotes are un repertoriu format din Cântările Sfintei Liturghii, imnuri religioase, colinde, cântări şi pricesne, specifice perioadelor liturgice ale anului bisericesc, dar şi pricesne închinate Maicii Domnului, preluate fie din literatura autohtonă, fie din repertoriul universal.

Corala Sacerdotes a susţinut o serie de concerte şi minirecitaluri în ţară şi străinătate. Corala Sacerdotes a luat naștere propriu-zis, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Concurs de Muzică Sacră „Cu noi este Dumnezeu” de la Orăştie, din 4 decembrie 2010, unde ocupă locul I, la secţiunea coruri bărbăteşti. La sfârşitul lunii mai a anului 2011, membrii Coralei Sacerdotes pleacă înspre Ţara Sfântă, într-un pelerinaj la Locurile Sfinte, unde susţin şi o serie de concerte de muzică religioasă. În ianuarie 2014, o parte din membrii Coralei Sacerdotes au susţinut un recital la Basilica San Leopoldo în Padova, Italia, participând şi la Sfânta Liturghie de duminică, unde au dat răspunsurile liturgice pentru comunitatea românească. Între timp, corala a înregistrat mai multe piese din repertoriu sub forma unui CD audio.

Repertoriul celor două concerte de la Istanbul cuprinde:

partea I

1. Rugăciune - Constantin Drăguşin
2. Iisuse, veşnic sfânt - Arhid. Daniel Balea
3. Oratoriu de Paşti - G. Mandicevski
4. Până când, Doamne - D. Bortneanschi
5. Miluieşte-mă, Dumnezeule – Gh.Cucu
6. La Tine vin Iisuse - Arhid. Daniel Balea
7. Maică Preacurată - Iosif Fiţ
8. A bătut la uşa ta - Arhid. Daniel Balea
9. Cerurile spun - Davidov
10. Concert nr.1 – Adagio - Gavriil Musicescu

Partea a II-a

1. Creator puternic sfânt - L.W.Beethoven
2. Rugăciune - Étienne M. Éhul
3. Aleluia - Georg Friederich Händel
4. Graiurile mele - Pr. Alexandru Delcea
5. Doamne, pe noi miluieşte-ne – cor din repertoriul clasic rus
6. Mare eşti, Doamne! - Iulian Cârstoiu
7. Rugăciune - I. Popescu-Pasărea

Concertele fac parte din seria de proiecte culturale propuse astfel încât să contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei române.

De altfel, prin aceste două concerte, ICR Istanbul continuă seria de proiecte desfășurate alături de Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul în vederea organizării de acțiuni culturale pentru comunitatea românească din Istanbul. - transmite ICR Istanbul

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

​fax:(+90212) 292 46 26

email:icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro