Copiii din diasporă încurajați să învețe limba română prin versuri, de Ziua Limbii Române, la Istanbul

Cu ocazia aniversării Zilei Limbii Române pe teritoriul Republicii Turcia, Institutul Cultural Român de la Istanbul în colaborare cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială organizează lansarea volumului de poezii pentru copii „Florile Vieții” de Alexandrina Olălău, joi, 31 august 2017, între orele 18.00-20.00, la sediul institutului din piața Taksim.

Alexandrina Olălău s-a născut în 19 septembrie 1963 în orașul Orăștie, jud. Hunedoara. „Florile Vieții” este titlul care marchează debutul literar pentru promițătoarea scriitoarea de literatură pentru copii, volumul de poezii apărând anul acesta la editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, cu ilustrații de Ramona Olălău. În prezent lucrează atât la o carte de povești pentru copii, cât și la un roman ce ilustrează o realitate a vieții trăite la țară.

„Cartea cuprinde 40 de poezii în care sunt prezentate cele mai des întâlnite animale, păsări, gâze, legume, flori ș.a., dar totodată și bucuria de a fi copil – căci ei sunt, fără doar și poate florile vieții –; acea bucurie a copilăriei pe care îmi doresc să o simtă fiecare dintre cititorii mici și mari.” - Alexandrina Olălău.

Evenimentul se adresează exclusiv comunității românești și urmărește păstrarea și promovarea culturii naționale a românilor din Istanbul, conservarea limbii materne reprezentând cea mai importantă manifestare identitară a diasporei. Proiectul oferă părinților și copiilor proveniți din familii mixte oportunitatea de a se întâlni cu un scriitor de literatură pentru copii și de a se simți mai aproape de casă, ascultând poezii în limba română, și facilitează, deopotrivă, creșterea interesul românilor din diaspora pentru cărţi scrise în limba română.

Datorită limbajului limpede abordat și ușor de înțeles pentru publicul tânăr și a pozitivității mesajelor transmise, versurile Alexandrinei Olălău au calitatea de a ajunge cu ușurință la inimile celor mici și de a îi învăța despre animale, păsări, gâze, flori, anotimpuri, noțiuni ale timpului, relații de familie, de a îi familiariza cu ideea de toleranță, dragostea față de mediul înconjurător, empatia, perseverența, respectul pentru muncă și pentru cei care muncesc, și, cu precădere, de a le insufla și a le cultiva interesul pentru limba română. 

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul, Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul, tel: (+90212) 292 43 45, ​fax: (+90212) 292 46 26, email: icr.istanbul@icr.ro, www.icr.ro