Conferință susținută de dramaturgul Matei Vișniec în cadrul Lunii Francofoniei la Luxemburg, cu sprijinul ICR Bruxelles

Teatrul Național din Luxemburg va găzdui miercuri, 22 martie 2023, conferința „FRANCOFONIA - ORIZONT CULTURAL COMUNˮ, susținută de poetul, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec. Proiectul face parte din seria de manifestări culturale derulate în programul „Luna Francofoniei la Luxemburg” și este organizat la inițiativa Institutului Cultural Român de la Bruxelles, având sprijinul unor prestigioși parteneri precum Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Ambasada Franței și Institutul Francez din Luxemburg.

Cu această ocazie, criticul literar Franck Colotte, profesor la Universitatea din Luxemburg și membru corespondent al Academiei Naționale din Metz, va prezenta, în deschiderea conferinței, câteva dintre cele mai recente volume semnate de Matei Vișniec – publicate atât în România, cât și în Franța – și va puncta câteva dintre cele mai relevante aspecte legate de evoluția teatrului francofon.

„Cu peste 50 de ani în urmă, deveneam «francofil» văzînd filme franceze în oraşul meu natal din nordul României, ascultând muzică franceză la radio şi citindu-i pe Jules Verne, pe Alexandre Dumas, pe Hugo, pe Balzac, pe Camus... În mod paradoxal, cultura franceză a fost mai prezentă în ţările Europei de răsărit înainte de căderea comunismului decât după 1990. În ce mă priveşte, fac parte din generaţia care vede în Franţa o fereastră spre universalitate. Cred că românii au o legătură profundă cu limba franceză, întrucât ea face parte din codul genetic al limbii române moderne. Iar istoric vorbind, România modernă s-a constituit şi s-a structurat datorită unor profunde legături cu Franţa, spre care s-au îndreptat în mod „natural” nenumăraţi artişti şi intelectuali români. Francofonia, ca orizont comun pentru sute de milioane de oameni de pe planetă, este un fond preţios de idei şi de practici politice şi culturale, un mod de a fi şi de a gândi, un efort creativ de promovare a diversităţii într-o lume deseori tentată să cedeze în faţa „confortului” gândirii unice.” - Matei Vişniec

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în judeţul Suceava. Matei Vişniec a descoperit în literatură un spaţiu de libertate şi s-a hrănit cu pagini din Kafka, Dostoievski, Camus, Poe, Hemingway, Oscar Wilde, Caragiale, Nichita Stănescu. I-au plăcut foarte mult suprarealiştii, dadaiştii, povestirile fantastice, teatrul absurdului şi al grotescului, poezia onirică şi chiar teatrul realist anglo-saxon, pe scurt, aproape totul - cu excepţia realismului socialist. A debutat cu poezie în 1972 în revista Luceafărul, pe când era elev. Devenit autor interzis, confruntat continuu cu cenzura pieselor sale, Matei Vişniec s-a refugiat în 1987 în Franţa unde a cerut azil politic. După căderea comunismului a trăit practic între Vest şi Est, încercînd să construiască poduri culturale între Franţa şi România. Din 1990 pînă în martie 2022, a lucrat ca jurnalist la Radio France Internationale. Piesele sale scrise în franceză au apărut la editurile Lansman, Actes-Sud Papiers, Non Lieu, L’œil du Prince, Espace d’un Instant.

Teatrul Național din Luxemburg - un centru important al teatrului european - a găzduit, în luna martie 2022, premiera spectacolului „Scauneleˮ de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, precum și o conferință ce a urmat premierei, eveniment care i-a avut ca invitați pe Oana Pellea, Dragoș Buhagiar și Patrick Le Mauff, alături de Frank Hoffmann, directorul TNL, și regretatul academician și critic de teatru George Banu.