Conferinţa "Imperiul Marelui Basarab", la Roma

Miercuri, 27 octombrie începând cu orele 18.30, la Accademia di Romania va avea loc conferinţa "L'Impero del Gran Bassarab / Imperiul Marelui Basarab", susţinută de Dr. Dan Ioan Mureşan (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris) în cadrul ciclului de conferinţe „Idei în dialog".

Apariţia statelor medievale româneşti constituie una din temele de predilecţie ale istoriografiei române, subiect de lucrări fondatoare şi obiect de dezbateri pasionate. În pofida acestor acumulări, există încă numeroase puncte neclarificate, începând chiar cu numele sau originea etnică a întemeietorului Ţării Româneşti şi al dinastiei – Basarab I. Comunicarea aduce în dezbatere o serie de surse mai puţin frecventate, de natură să pună în lumină figura întemeietorului Ţării Româneşti, precum şi transformările la nivelul concepţiei politice româneşti, care au dus la naşterea noii entităţi statale.

Dan Ioan Mureşan este doctor în istorie medievală cu o teză despre dreptul canonic bizantin şi Ţările Române. Bursier „Vasile Pârvan" în perioada 2004-2006, este în prezent profesor asociat la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. Este unul dintre cei mai valoroşi tineri istorici români, specializat în bizantinistică, disciplină pe care a avut sanşa să o aprofundeze alături de Prof. Petre St. Năsturel, unul dintre marii dascăli ai bizantinisticii. Este autor a numeroase articole de specialitate şi o prezentă constantă la marile conferinţe internaţionale de profil.