Conferință de presă pentru prezentarea ACUM-AICI-ACOLO, proiectul care va reprezenta România la Expoziția Internațională de Arhitectură - Bienala de la Veneția 2023

Conferința de presă va fi urmată de ceremonia de decernare a premiilor pentru proiectele clasate pe primele trei locurila Concursul național pentru reprezentarea României la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.

Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România organizează joi, 26 ianuarie 2023, ora 15:00, la sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României din Bd. Unirii nr. 22, București, conferința de presă pentru prezentarea proiectului ACUM-AICI-ACOLO, desemnat câștigător în urma Concursului Național pentru reprezentarea României la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.

La conferința de presă vor fi prezenți doamna Diana Baciuna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, domnul Andrei Novac, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, domnul Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, doamna Ileana Tureanu, Președintele Uniunii Arhitecților din România, domnul arh. Attila Kim, Comisarul participării României la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură de la Veneția, domnul arh. Emil Ivănescu, curatorul și coordonatorul proiectului ACUM-AICI-ACOLO și doamna Laura Albani, director Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”- partenerul principal al proiectului, alături de echipa câștigătoare: doamna Simina Filat, domnul arh. Cătălin Berescu și doamna arh. Anca Păsărin.

Conferința de presă va fi urmată, la ora 16:00, de ceremonia de decernare a premiilor la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia.

Premiile vor fi oferite de Uniunea Arhitecților din România pentru proiectele clasate pe primele trei locuri, respectiv:

1. ACUM-AICI-ACOLO; curator si coordonator proiect: Emil Ivănescu, manager proiect: Simina Filat, coordonator cercetare științifică și catalog: Cătălin Berescu, coordonator realizare machete și expozoare: Păsărin Anca; colaboratori: Ana Maria Zahariade, Mihai Medvedovici, Robert Zotescu, Petruț Viașcu.

2. INCUBATORS OF COEXISTENCEcurator: Silviu Virgil Aldea; autori: Mircea Călin Munteanu, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Cristian Panaite, Ana Horhat; colaboratori: Vasiluț Robert, Violeta Frișan, Verona Musteață, Diana Sava, Mihai Șom, Andrei Ionuț Zota.

3. PENDANT SPACES; autori: Ștefania Sava, Anamaria Cristina Preotesoiu, Alina Georgiana Ionescu, Sofia-Cristina Georgescu.

Uniunea Arhitecților din România va acorda un premiu în valoare de 6.500 lei/net pentru proiectul clasat pe primul loc, 4.500 lei/net pentru proiectul clasat pe locul II și 3.500 lei/net pentru proiectul clasat pe locul III.

Ȋn cadrul evenimentului, vor putea fi vizionate proiectele participante la cele două etape ale Concursului Național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la ediția din anul 2023 a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.

Despre Bienala de la Veneția

Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment internațional de prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între țările lumii. Ediția din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 18 şi 19 mai 2023. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Sursă fotografii: https://www.uniuneaarhitectilor.ro/anut-final-concursul-bav18