Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia

Concurs national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 16-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura - la Biennale di Venezia

Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România organizează concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, concurs public de creație deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizaţii neguvernamentale).

Ediția din 2018 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 24 şi 25 mai 2018.

Tema celei de-a 16-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell şi Shelley McNamara – „Freespace“, reprezintă generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.

„Freespace” încurajează reexaminarea modului nostru de a gândi, noile modalități de a vedea lumea, de a inventa soluții prin care arhitectura să furnizeze o stare de bine și demnitate fiecărui cetățean de pe această fragilă planetă.

Prin tema „Freespace“, Bienala de Arhitectură 2018 va prezenta publicului exemple, va propune elemente – construite sau neconstruite – de lucrări care exemplifică acele calități ale arhitecturii care includ modelarea, bogăția materialității suprafețelor, orchestrarea și dispunerea mișcării, relevând forța și frumusețea intrinsecă a arhitecturii.

La cea de-a 16-a Expoziție Internațională de Arhitectură vor fi celebrate exemplele de generozitate și solicitudine din arhitectura întregii lumi. Arhitectura care întruchipează aceste calități, cu generozitate și dorință de schimb de idei, este ceea ce se poate numi „Freespace“.

Bienala lansează invitaţia către participanți, și fiecare pavilion național, să aducă la Veneția propriul lor „Freespace“, astfel încât, împreună, să poată dezvălui diversitatea, specificitatea și continuitatea în arhitectură, bazate pe persoane, locuri, timp și istorie, pentru a susține cultura și relevanța arhitecturii pe această planetă dinamică.

Mai multe informații legate de lansarea temei, inclusiv conceptul formulat de Yvonne Farrell şi Shelley McNamara, se pot consulta on-line: http://www.labiennale.org/en/architecture/2018

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conțină documentația obligatorie prevăzută înRegulamentul de organizare a concursului (conform atașamentelor de mai jos), afișat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro) şiUniunii Arhitecţilor din România (www.uniuneaarhitectilor.ro).

Conform Regulamentului de organizare a concursului, începând cu această ediție concursul va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, urmată de selectarea finaliștilor, care vor fi invitați să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la sediul Uniunii Arhitecţilor din România,strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucureşti, până la data de 14 decembrie 2016, ora 14.00.

Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori și cele care vor ajunge la Uniunea Arhitecţilor din România la o dată ulterioară datei menționate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Uniunea Arhitecţilor din România va acorda următoarele premii,pentru primele trei proiecte clasificate în Etapa a II-a a concursului:

  • Premiul I, pentru proiectul câştigător, în valoare de 6500 lei/net
  • Premiul II, în valoare de 4500 lei/net
  • Pemiul III, în valoare de 3500 lei/net

În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o Comisie de selecţie și o Comisie de soluționare a contestațiilor, ce vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii comisiei de selecţie şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau rude şi afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociaţii din societățile/ONG-urile în care membrii comisiei de selecţie, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor deţin funcţii de conducere.Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs.

Calendar concurs:

ETAPA I

  • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 14 decembrie 2017, ora 14:00;
  • Jurizarea: 16-17 decembrie 2017;
  • Anunțarea rezultatelor ETAPEI I: 18 decembrie 2017;
  • Depunerea contestaţiilor: termen limită – 19-21 decembrie 2017, ora 14:00, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Soluţionarea contestaţiilor şi publicarea rezultatelor finale: termen limită – 22-29 decembrie 2017, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Întâlnire cu reprezentanții echipelor finaliste: 19 decembrie 2017.

ETAPA a II-a

  • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 19 ianuarie 2018, ora 14:00;
  • Jurizarea: 20-21 ianuarie 2018;
  • Anunțarea rezultatelor ETAPEI II: 21 ianuarie 2018;
  • Depunerea contestaţiilor: termen limită – 22-24 ianuarie 2018, ora 14:00, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Soluţionarea contestaţiilor: termen limită – 25-30 ianuarie 2018, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Anunţarea publică a proiectului câştigător: 31 ianuarie 2018.

Informaţii suplimentare la:

bav2018@uniuneaarhitectilor.ro

Documente necesare (vezi atașamentele de mai jos):

  • Regulament de organizare a concursului
  • Anexa 1 la Regulamentul de organizare a concursului
  • Anexa 2 la Regulamentul de organizare a concursului
  • Anexa 3 la Regulamentul de organizare a concursului
  • Anexa 4 la Regulamentul de organizare a concursului
  • Arhiva Planuri Pavilion Giardini
  • Plan Noua Galerie a IRCCU

anexa-1-la-regulamentul-de-organizare-a-concursului anexa-2-la-regulamentul-de-organizare-a-concursului anexa-3-la-regulamentul-de-organizare-a-concursului anexa-4-la-regulamentul-de-organizare-a-concursului plan-noua-galerie-a-irccu_1. regulament-de-organizare-a-concursului Ahiva Planuri Pavilion Giardini