Concertul Vladimir Cosma 50, cu participarea Orchestrei Române de Tineret, la Paris

 Concertul Vladimir Cosma 50, cu participarea Orchestrei Romane de Tineret, la Paris

Un maraton muzical , de peste patru ore, a avut loc la Paris, în sala Palais des Congrès, duminică, 9 octombrie, de la ora 17. Au participat 3700 de spectatori și a fost, potrivit opiniei generale, un imens succes, „un régal”.

Sub bagheta lui Vladimir Cosma au evoluat  Orchestra Româna de Tineret, fondată de muzicianul român Marin Cazacu, Corul Universităților din Paris, precum și o pleiadă de artiști români și străini invitați speciali ai maestrului Vladimir Cosma: soprana Irina Baianț, Marius Preda, la țambal, Cezar Cazanoi la nai și fluiere, Emil Bizga, la trompetă,  Greg Zlap, la muzicuță, Richard Sanderson, voce.

Printre spectatorii  prezenți în sală au fost și prim-ministrul francez, Manuel Valls, cu soția, Anne Gravoin, renumită violonistă, care a colaborat în repetate rânduri cu Vladimir Cosma, supranumit „Mozart al celei de-a 7-a arte”, regizorii Claude Zidi, Jean-Jacques Beineix, Jean-Pierre Mocky, „cosmatologi”, care au onorat invitația lui Vladimir Cosma și care au fredonat, muzica Maestrului, timp de patru ore.

50 de ani de carieră de succes pentru Vladimir Cosma și un turneu-premieră cu tinerii artiști români, cu o sală, care a aplaudat, în picioare, o orchestră românească, de 75 de muzicieni, cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, al cărui nume a fost schimbat, doar pentru acest turneu, în Orchestra Națională a României. Numele orchestrei, care a funcționat, ca o mare orchestră a lumii, a fost rostit de câteva zeci de ori, pe scena Palais des Congrès și compozițiile maestrului Vladimir Cosma,- unele pe teme folclorice românești, ca și solo-urile interpreților români- îndelung aplaudate,  au adus numele și renumele României, în prim-planul evenimentului.

Despre tinerii artiști români, maestrul Vladimir Cosma, declara că „sunt incredibili de talentați și cântă cu sufletul”. Iar, la finalul concertului, doamna Cosma, fericită și emoționată, spunea că ar vrea să îi adopte pe acesti tineri senzaționali.

Turneul a fost susținut și promovat de conducerea Institutului Cultural Român, cu contributia ICR Paris și a Ambasadei României la Paris a fost coordonat de doamna Cristina Liberis, secretar general al ICR. Turneul va continua între 7-17 februarie 2017, cu alte 9 concerte, în Franța și la Geneva (Elveția)

Vladimir Cosma este un compozitor, violonist și dirijor român, cunoscut pe plan mondial, pentru compozițiile sale de muzică de film și de televiziune, în peste 400 de filme.
A fost distins cu ordinul național francez al „Legiunii de onoare”, este „Comandor al Artelor” și deținător al  distincției „Meritul Cultural Român, în grad de Mare Ofițer;
Institutul Cultural Român  îl omagiază, prin această serie de spectacole-eveniment,  pe Maestrul Vladimir Cosma, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră artistică în Franța.