Concertul susținut de Corul Bach a marcat, în Portugalia, încheierea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Încheierea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost marcată joi, 27 iunie 2019, printr-un concert extraordinar susținut de Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov la Mănăstirea Ieronimilor, prestigios lăcaș de cultură şi de cult al Lisabonei. Corul Bach, condus și acompaniat de organistul Steffen Schlandt, a interpretat lucrări vocale și de orgă care privilegiază bogăția muzicală a României şi Portugaliei, reprezentante ale latinităţii, situate la extremităţile estică şi vestică ale Europei. Programul concertului a cuprins lucrări corale de marcă din cele două țări, alături de capodopere ale muzicii clasice europene. În încheierea programului Corul Bach a interpretat în germană, română și latină Oda bucuriei din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.

În alocuțiunile din deschiderea evenimentului, doamnele secretar de stat Monica Gheorghiţă din Ministerul Afacerilor Externe român și Ângela Ferreira din Ministerul portughez al Culturii au evocat cele șase luni intense ale semestrului românesc, rezultatele foarte bune ale‪ Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene precum și mereu consolidata cooperare româno-portugheză. Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză a vorbit despre activitatea Ambasadei pe durata celor șase luni ale Președinției în contextul seriei ample de manifestări, derulate pe parcursul ultimilor trei ani, perioadă care marchează un moment privilegiat al relațiilor româno-portugheze, și și-a exprimat recunoștința față de consulii onorifici ai României, dl. Alain Bonte/ Fundația Bonte și dl. Paulo Vaz, față de diaspora românească, precum și față de partenerii portughezi și europeni care au acordat misiunilor românești de la Lisabona un sprijin esențial în derularea acestor manifestări.

La concert au fost prezente peste 500 de persoane, între care oficialități portugheze, personalități ale vieții publice lusitane, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai diasporei românești și ai media.

Partenerii portughezi ai Ambasadei României şi ICR Lisabona în organizarea evenimentului au fost Parohia bisericii Santa Maria de Belém, Ministerul Culturii, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC) și Mânăstirea Jerónimos.