Concertul Societăţii Enescu la ICR Londra: Philippe Graffin şi Claire Desert

Societatea Enescu din Londra a redeschis pe 4 februarie stagiunea 2009 - 2010 cu un recital remarcabil susţinut de binecunoscuţii muzicieni Philippe Graffin (vioară) şi Claire Desert (pian). Artiştii au interpretat piese de Enescu, Schumann, Ravel şi Schubert, apreciate cu aplauze entuziaste de un public de aproximativ 200 de persoane, printre care celebrul pianist Stephen Kovacevich. Primul concert din 2010 al Societăţii Enescu a potenţat profilul Institutului Cultural Român, care a devenit - indiscutabil - un reper important în agenda publicului londonez de muzică clasică – a spus acesta la finalul recitalului.
Philippe Graffin este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti francezi, consacrat de un stil distinct şi concertele extraordinare susţinute pană acum. Revista Gramophone a scris despre Graffin că este artistul care "înţelege cel mai bine repertoriul francez", în timp ce interpretările originale din repertoriul clasic şi contemporan universal au fost elogiate deopotriva de publicul şi critica de specialitate internaţionale. Artistul a susţinut concerte cu muzicieni renumiţi precum Lord Menuhin, M.Rostropovich, Martha Argerich, S.Commisiona, Jean-Yves Thibaudet. A concertat în Europa cu orchestre prestigioase precum Royal Philharmonic, The Philharmonia, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hague's Residentie Orkest, Gothenburg Symphony, Czech Philharmonic şi Netherlands Radio Symphony Orchestra. Philippe Graffin este fondatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de muzică de cameră Consonances din St Nazaire, Franţa, şi participă regulat la festivaluri de muzică de cameră de renume din Europa şi Statele Unite.

Claire Désert şi-a început studiile la Conservatorul Naţional Superior de Muzică de la Paris la vârsta de 14 ani şi a câştigat premiul I pentru pian şi muzică de cameră la clasa profesorilor Ventislav Yankoff şi Jean Hubeau. După ce a câştigat o serie de premii la Competiţia Senigallia din Italia în 1986 şi la Competiţia Santander din Spania în 1987, Claire a participat la festivaluri prestigioase şi a concertat cu orchestre mari precum Orchestre de Paris, Orchestre National d'Ile de France, Ensemble Orchestral de Paris, New Japan Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Québec. Pianista este membră a Quartetului Kandinsky, care a caştigat premii la competiţii internaţionale în Florenţa şi Melbourne şi care concertează regulat în Franţa şi în străinătate.
Societatea Enescu a fost înfiinţată de către Institutul Cultural Român din Londra în 2007, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a României, cu scopul de a promova creaţia enesciană în mediul britanic. Preşedintele Societăţii Enescu este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic este violonistul Remus Azoiţei. Stagiunea Societatea Enescu se desfăşoară în perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc în prima zi de joi a fiecărei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni de prestigiu, care interpretează lucrări de George Enescu alături de un repertoriu universal. Concertele Societăţii Enescu sunt recomandate regulat în revista Time Out din Londra.

În cadrul aceluiaşi program de promovare a creaţiei marelui compozitor român, din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă anual Bursa Societăţii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
În anexă imagini de la eveniment. © ICR Londra.