Concertul Maestrului Gheorghe Zamfir – Beijing

ICR Beijing și Centrul Internațional de Studii Academice pentru Nai din cadrul Conservatorului de Muzică din Xian organizează, în data de 23 decembrie 2018, concertul extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri și Zilei Naționale a României susținut de Maestrul Gheorghe Zamfir, denumit de chinezi „Zeul Mondial al Naiului”.

Cu această ocazie, Maestrul român va susține și un masterclass pentru profesori din mai multe orașe ale Chinei, precum și pentru studenții conservatorului.

După masterclass-ul susținut de Maestrul Gheorghe Zamfir, se vor desfășura cursuri susținute de Ionuț Preda și Raluca Pătuleanu.

Programul concertului din data de 23 decembrie va cuprinde lucrări românești, dar și din repertoriul internațional de nai.

Maestrul Gheorghe Zamfir este pentru prima dată invitat de către Centrul Internațional de Schimburi Academice pentru Nai. Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, este director onorific al acestui centru. Naiștii, Raluca Pătuleanu, profesoară de nai stabilită în Belgia, și Ionuț Preda au mai fost invitați și în luna iulie a acestui an, la inaugurarea centrului.

Gheorghe Zamfir (n. 1941, Găești) este un renumit naist, cunoscut în întreaga lume virtuoz, precum și compozitor român. Exprimându-se artistic prin acest instrument, reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând acest instrument muzical în atenția publicului modern.

În decursul unei cariere care depășește 50 de ani, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă și clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, până la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.