"Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu, primit cu aplauze la Institutul Francez din Istanbul

"Concertul", pelicula semnată de Radu Mihăileanu, a fost proiectată joi, 28 martie, de la ora 19.30, la Institutul Francez din Istanbul, partenerul ICR Istanbul în acest demers cultural, pentru a marca Ziua Francofoniei. 

Ziua Internațională a Francofoniei este celebrată an de an, în luna martie, ocazie care îi animă pe cei peste 250 de milioane de francofoni din lumea întreagă să celebreze limba franceză, prin manifestări culturale tematice, festivaluri de film, cercuri literare, expoziţii artistice sau festivaluri gastronomice.

Lungmetrajul regizorului Radu Mihăileanu, "Concertul", care a avut premiera la Paris în noiembrie 2009, s-a bucurat de succes în Franţa şi a înregistrat 2.508 intrări la prima proiecţie.  Producţia a ocupat prima poziţie în topul intrărilor, iar numărul total de spectatori francezi din prima zi de difuzare a fost de 51.214.

Povestea, ritmul și intensitatea peliculei i-a captivat și pe cei peste 70 de spectatori care au ținut să fie prezenți în sala de cinema a Institutului Francez de la Istanbul. 

Turci, francezi sau români, cu ocupații și vârste diferite, au fost vădit pătrunși de scenariul cu trăire intensă și emoția redată a personajelor din film. Dramă, presărată cu parfum de comedie amară, cu o coloană sonoră care atinge fiece personaj, ”Concertul”are toate acele ingrediente necesare încât să își țină spectatorul, timp de două ore, cu sufletul la gură, să îl poarte prin intermediul imaginii pe meleaguri nedescoperite, să îi fure zâmbete și lacrimi deopotrivă. Așa a fost aseară, când majoritatea spectatorilor cu greu și-au reținut râsul sau lacrimile. La sfârșit, oamenii au aplaudat cu bucurie pe acordurile de final ale filmului, muzica inconfundabilă imaginată de Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul pentru vioară în Re Major.

Printre spectatorii entuziasmați s-au aflat colaboratori importanți ai ICR Istanbul.: Vedat Akdamar - editor și organizator al Festivalului Internațional de Poezie „FeminIstanbul", care a spus că i se întâmplă foarte rar să trăiască un film cu o așa intensitate, felicitând și mulțumind pentru alegerea făcută, şi Yakup Güler, directorul General al Șehir Hatları -direcția generală a Forțelor Navale care şi-a exprimat mulțumirea și s-a declarat cucerit de pelicula regizorului român.

"Le Concert" este o coproducţie franco-ruso-română şi a fost filmat în mare parte în studiourile Castel Film România. Filmul este scris şi regizat de Radu Mihăileanu. Din distribuţie, alături de rolurile principale: Aleksei Guskov, Melanie Laurent ("Inglorious Basterds") şi François Berleand fac parte şi Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Săbdaru şi Maria Dinulescu.

Prin acest proiect, ICR Istanbul a urmărit să sublinieze apartenența României la Francofonie prin elemente care să evidențieze valorile comune dintre cele două culturi. Proiectul se încadrează în strategia ICR 2016-2019, subliniind relațiile lingvistice și culturale din spațiul francofon, participarea la programele dedicate celebrării Francofoniei reprezentând o constantă prioritate diplomatică și culturală.

De asemenea, promovarea culturii și creației românești în cadrul Zilelor Francofoniei în Turcia este una dintre prioritățile reprezentanței de la Istanbul, care reușește să stabilească noi colaborări și parteneriate interinstituționale. Și, nu în ultimul rând, este o cale extraordinară de promovare a cinematografiei românești și a regizorilor români din spații francofone.