Concertele naiștilor Ștefan Stanciu, Andreea Chira și Liselotte Rokyta la Festivalul Internațional "Flautul fermecat (Božská Flétna)" din Rožnov pod Radhoštěm, Republica Cehă (1-3 octombrie)

Concertele naistilor Stefan Stanciu, Andreea Chira si Liselotte Rokyta la Festivalul International "Flautul fermecat (Bozska Fletna)" din  Roznov pod Radhostem, Republica Ceha (1-3 octombrie)

În cadrul Festivalului  Internațional "Flautul fermecat (Božská Flétna/The Enchanting Flute)"  din Rožnov pod Radhoštěm care va avea loc în perioada 1 - 3 octombrie, vor fi prezenți și vor interpreta melodii și compoziții românești artiștii  Ștefan Stanciu,  Andreea Chira și  Liselotte Rokyta.

Repertoriul muzical al concertelor celor trei artiști va cuprinde compoziții tradiționale românești precum: Mica suită transilvană, Sârba Flăcăilor, Doina, Horă Lăutarească, Suită românească din Moldova și Geamparalele ca la nuntă. De asemenea, vor fi prezentate publicului și o serie de compoziții originale ale compozitorului Ștefan Stanciu precum: 7 Moods for 2 pan flutes, FantAsia și Ad Astra.

Concertele din zilele de vineri și sămbătă (1 - 2 octombrie) vor avea loc în sala Janíkova stodola de la Valašské muzeum v přírodě (Muzeul Valah în aer liber) din Rožnov pod Radhoštěm. Concertele din ziua de duminică (3 octombrie) vor avea loc la Všech svatých (Biserica Tuturor Sfinților) din Rožnov pod Radhoštěm.

Institutul Cultural Român de la Praga este partener al Festivalului Internațional "Flautul fermecat (Božská Flétna/The Enchanting Flute)" din Rožnov pod Radhoštěm, sprijinind prezența artiștilor Ștefan Stanciu, Andreea Chira și Liselotte Rokyta la acest eveniment.

Muzicianul Ștefan Stanciu a absolvit Colegiul de muzică al Politehnicii din Helsinki în 2007 ca profesor de flaut și nai. A terminat un master în cadrul Departmentului de Muzicologie al Universității din Jyväskylä cu o teză privind utilizarea naiului în compozițiile clasice și încă un master în cadrul Departamentului de Muzică Folk al Academiei Sibelius din Finlanda. În anul 2017 a publicat un manual de cântat la nai și a a scos trei albume muzicale ”Cantus Pantus” (harpă și nai), ”No Panic!” (nai și pian ) și ”My Christmas”. Compozițiile lui originale a fost interpretate de către orchestre prestigioase precum: Orchestra Filarmonică din Tampere(Taidetestaajat-Project: Minute symphony: Zooming) la Tampere (Finlanda) în 2017, Orchestra Navală Finlandeză (Meren laulu – Song for the sea: suite for wind orchestra) la Turku (Finlanda) în 2018 și Orchestra Chia Yi Wind (Lion overture, concerto for pan flute and wind orchestra) la Taipei în 2018.

Andreea Chira a început studiul naiului la vârsta de 12 ani în cadrul Liceului de Muzică „Dinu Lipatti“ din București, în clasa profesorului Cornel Pană. A participat, ulterior, la concerte în Coreea de Sud, Portugalia, Cehia, Franţa, Belgia, Italia, Turcia şi Austria. În anul 2011 s-a stabilit în Austria şi şi-a continuat studiile la secţia de Muzicologie a Universității din Viena, continuând să susţină concerte în Luxemburg, România şi Austria. Andreea Chira a înregistrat în anul 2012 primul său album muzical în colaborare cu compozitorul Roland Baumgartner. Pe parcursul carierei sale, a colaborat cu maestrii ai muzicii precum Claudio Scimone, Gian Luigi Zampieri și compozitorul Constantin Arvinte.Intepretează împreună cu orchestre prestigioase precum: I Solisti Veneti, Muse Symphony Wind Orchestra, Camerata Janáček, Elbląska Orkiestra Kameralna și Filarmonica Oltenia.

Liselotte Rokyta este o naistă olandeză stabilită în Republica Cehă cu o carieră muzicală internațională extraordinară. Astfel ,după doi ani de studiu cu naistul Damian Luca, Liselotte Rokyta a studiat naiul la Academia de Muzică din Hilversum și la Academia de Arte din Amsterdam cu faimosul naist român Nicolae Pârvu. Și-a perfecționat tehnica cu maeștrii Gheorghe Zamfir și Simion Stanciu, călătorind deseori în România pentru a se familiariza cu stilul muzical autentic românesc. Liselotte lucrează îndeaproape cu organistul Andre Knevel cu care interpretează în aproximativ 50 de concerte pe an în Olanda, Canada și Statele Unite. A mai concertat în Cehia, Slovacia, Germania, Elveția și Africa de Sud.