Concerte de Ziua Națională și de Crăciun la Lisabona. Grupul Vivarte a impresionat publicul lusitan

Concerte de Ziua Nationala si de Craciun la Lisabona Grupul Vivarte a impresionat publicul lusitan

Cu două repertorii diferite dar stăpânite la o cotă unică de excelență artistică, grupul Vivarte (Tiberiu Oprea - dirijor și violonist, Mediana Vlad - soprană de coloratură, Gönül Aptula - pianistă, Norela Costea - soprană, Valentina Năstase - mezzosoprană, Alin Vlad - tenor, Bogdan Tudor - bas, Lucia Maria Petroianu - oboi, Shirin Corbu - violonist, Ovidiu Achim - șef partidă violă, Emese Achim - violoncelistă) a încântat publicul portughez cu două recitaluri susținute în două spații încărcate de simboluri: Panteonul familiei de Bragança (Igreja São Vicente de Fora) și Catedrala Patriarhală a Lisabonei.

Primul recital a avut loc sâmbătă, 3 decembrie 2016, ora 21.30, la Biserica São Vicente de Fora, în deschiderea festivalului Natal em Lisboa / Crăciun la Lisabona. Continuând tradiţia concertelor de Crăciun, iniţiate în decembrie 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat concertul de colinde în colaborare cu Primăria din capitala portugheză și EGEAC, regia municipalității lisaboneze responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona. Concertul, la care au fost prezente peste 650 de persoane, a prezentat, în urma unei selecții riguroase și inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde românești și piese sacre de largă circulație internațională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Biserica São Vicente de Fora este considerată o impresionantă lucrare arhitecturală a Dinastiei Filipine, care a servit drept model pentru construcții religioase ce au urmat și se remarcă printr-o impresionantă decorație artistică din secolul al XVII-lea, cu elemente de azulejo baroc și picturi ale unor renumiți artiști.

Cel de-al doilea recital a avut loc duminică, 4 decembrie 2016, ora 20.30, la Catedrala Patriarhală a Lisabonei, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României. Printre cele peste 250 de persoane care au fost prezente la concert s-au numărat membri ai corpului diplomatic, atașați militari, membri ai comunității românești, personalități ale vieții culturale și academice portugheze. Construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate acustci din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează așezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase inițiative culturale și sociale cu caracter religios sau laic.