Concerte de muzică de cameră în cadrul primei ediții a Europe Now Festival

Concerte de muzica de camera in cadrul primei editii a Europe Now Festival

Asociația Culturală „Rute muzicale” reunește 45 de muzicieni din 11 țări europene în „Europe Now Chamber Orchestra” pentru prima ediție a Festivalului cu același nume. În 21 și 22 februarie 2018, de la ora 19.00, vor avea loc două concerte de muzică de cameră în Sala Mare a ICR

În program vor fi lucrări semnate de C. Debussy, M. Ravel, C. Saint Saens, J. Haydn, W.A. Mozart, F. Schubert, Haendal-Halvorsen.

Interpretează: Rosanna Rolton (harpă), Ioana Bălașa (flaut), Andrei Văleanu (clarinet), Irénée Krumenacker (violă), Radu Croitoru (cello), Simina Croitoru (vioară), Ana Maria Marian (vioară), Cvartetul Solartis, Theodor Andreescu (violă), Andrei Nițescu (cello), Valentin Șerban (vioară), Vlad Rațiu (contrabas), Constantin Borodin (cello), Iolanta Eremie (vioară).

Orchestra este formată din muzicieni din Franța, Marea Britanie, Republica Moldova și România. Concertul de final va fi dirijat de maestrul Peter Stark, dirijor al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), iar ca solist va evolua violoncelistul Alban Gerhardt, fondator M4UE (Musicians 4 United Europe) și solist-invitat al Berliner Philharmoniker.

„Suntem o picătură dintr-un râu al luptei împotriva dezbinării și a urii care, în anumite momente, par că amenință să cucerească Europa. Ne alăturăm inițiativelor de orice fel – în cazul nostru artistice – care știm că au loc în zeci și sute de locuri de pe bătrânul continent pentru a asigura coeziunea sa nu atât politică și economică, cât culturală și identitară. Vrem să arătăm că suntem uniți de valori și idealuri comune, între care muzica și arta sunt la loc de cinste. Europa este acum – și așa vrem să o păstrăm – un continent pe care răsună „Oda bucuriei” a lui Beethoven și mii de alte creații muzicale care ne unesc, în loc să ne separe”, declară Theodor Andreescu, președintele Asociației Culturale „Rute muzicale”.

Europe Now Festival va oferi o experiență muzicală desăvârșită unui public cu gusturi diverse, prin două concerte pop-up, două concerte de muzică de cameră și un concert simfonic cameral. Muzicienii, selectați din statele membre UE și Republica Moldova, vor forma o orchestră al cărui mesaj va fi unitatea și colaborarea fără bariere. 

Concertul final va avea loc în data de 25 februarie la Sala Radio din București și va fi dirijat de Maestrul Peter Stark, dirijor al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), iar ca solist va evolua violoncelistul Alban Gerhardt, fondator M4UE (Musicians 4 United Europe) și solist invitat al Berliner Philharmoniker Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Sălii Radio si de pe bilete.ro.

Coorganizatori: Orchestra și Corurile Radio, Radio România Muzical

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Omega Hous.

Transportator oficial: BMW România

Peter Stark este profesor de dirijat la Royal College of Music din Marea Britanie și director de repetiții al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Sub bagheta sa au urcat pe mari scene ale lumii orchestre precum London Symphony Orchestra, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Hallé (Manchester), Bournemouth Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales și English Chamber Orchestra. A lucrat alături de Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Sir Mark Elder, Bernard Haitink, Lord Yehudi Menuhin, Sir Roger Norrington și Klaus Tennstedt. A fost, timp de 25 de ani, dirijor rezident al Orchestrei Naționale de Tineret a Marii Britanii și este dirijor principal al Arabian Youth Orchestra.

Alban Gerhardt - născut la Berlin într-o familie de muzicieni, a studiat cu nume mari ale scenei artistice și și-a făcut debutul internațional în 1991. A câștigat premii importante, oferite de instituții muzicale sau media prestigioase, și se implică în proiecte din afara sălilor de concerte, cu miză comunitară / umanitară sau caritabilă. Cântă pe un violoncel Matteo Goffriller ce datează din 1710.

Asociația Culturală „Rute muzicale”

În ciuda timpului scurt de când a fost înființată – doar un an – aceasta a reușit să organizeze:

- două stagiuni de concerte camerale (prima de 8 concerte și a doua de 10 concerte);

- turneul „Ludens Piano Trio”, cu concerte în Cluj, Sibiu și București;

- turneul „Păstrăvul” la Sibiu, Tulcea, Mogoșoaia, București;

- turneul „Karman Quartet: Return of Marius Ungureanu”, cu reprezentații la Sibiu, Brașov, București;

- CD-ul „EUYO meets the Professionals: viola edition / Quatro Alti” (în curs de apariție).

Activitatea asociației poate fi urmărită pe pagina de facebook a acesteia: https://www.facebook.com/rutemuzicale/