Concerte ale pianistei Adela Liculescu la Viena

Tânăra pianistă stabilită la Viena Adela Liculescu prezintă, în perioada 18-22 martie, două proiecte muzicale în capitala Austriei, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena,  partener de comunicare al evenimentelor.

În zilele de 18 şi 19 martie 2022, artista concertează la Teatrul Odeon alături de orchestra Alma Mahler Philharmonie. Ansamblul condus de Clara Maria Bauer o are ca invitată şi pe violonista Andrea Nikolic. Cu acest prilej va fi interpretată în premieră piesa I am still here semnată de Oskar Gigele -o lucrare compusă special pentru Alma Mahler Philharmonie. În continuare va fi prezentat concertul de pian Memo Flora op. 67 de Takashi Yoshimatsu, lucrarea I giorni de Ludovico Einaudi, urmată de Două piese pentru octet de coarde op. 11 de Dmitri Schostakowitsch, Siegfried-Idyll WWV 103 de Richard Wagner şi Wonderland de Jocelyn Pook.

Philharmonic Five prezintă, împreună cu Adela Liculescu, un concert desfăşurat în sala Mozart a Konzerthaus, pe 22 martie, de la ora 19:30. Programul recitalului cuprinde lucrări semnate de Peter Iljitsch Tschaikowsky, Sergej Prokofjew și Antonín Dvořák. Ansamblul Philharmonic Five este format din Tibor Kováč (vioară), Lara Kusztrich (vioară), Holger Tautscher-Groh (violă), Orfeo Mandozzi (violoncel) şi pianista Adela Liculescu.

Adela Liculescu – artist oficial Bösendorfer – a absolvit cu distincție în anul 2019 Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, iar în prezent urmează un al doilea master în muzică de cameră la aceeaşi universitate, fiind şi studentă la doctorat la Universitatea de Muzică din Graz. Recent s-a clasat pe locul al doilea la finala Concursului Internaţional „George Enescu“, desfăşurată la Bucureşti pe 23 mai 2021. Este câștigătoarea Concursului „Prix du Piano“ de la Berna (februarie 2018), un concurs unic în lume: anual, numai patru pianiști sunt selecționați dintre sute de aplicanți și invitați să susțină un concert la Kursaal Berna, iar la sfârșitul serii, publicul prezent în sală votează câștigătorul. Totodată, pianista a debutat în 2018 la Musikverein din Viena, iar în 2017 a câștigat premiul I la cele două concursuri internaționale „Brahms“ existente: la Pörtschach (Austria) a câștigat de asemenea și premiul publicului, acordat după concertul de gală unui câștigător al secțiunilor concursului (pian / vioară / violă / violoncel / canto), iar în Detmold (Germania) a câștigat premii speciale, constând într-o înregistrare profesională de CD în Konzerthaus Detmold, precum și concerte în Germania. Tot în 2017, a câștigat Premiul Yamaha Austria și a devenit prin concurs bursieră a fundației elvețiene Thyll-Dürr. În noiembrie 2015 pianista a câştigat premiul I la concursul Bösendorfer din Viena, unde în etapa finală a interpretat Concertul nr. 2 de Beethoven împreună cu Orchestra de Cameră din Viena și dirijorul Stefan Vladar, la Musik Theater Schönbrunn. Adela a susținut recitaluri și concerte cu orchestră la filarmonicile din Berlin și München, Ateneul Român București, St.Martin-in-the-Fields Londra, Imperial Viena, Bösendorfer Saal în Mozarthaus Viena.