Concert susținut de Harry Tavitian și Cserey Csaba la Conservatorul „Santa Cecilia“ din Roma

În deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești, desfășurat la Roma în perioada 21 septembrie – 26 octombrie 2019, Accademia di Romania, Asociația Culturală PROPATRIA din Roma, Conservatorul „Santa Cecilia“, în parteneriat cu cluster-ul EUNIC Roma, organizează concertul „Teach Me Tonight – De la Blues la Etno-Jazz”, susținut de Harry Tavitian (pian, voce) și Cserey Csaba (percuție) pe scena Conservatorului „Santa Cecilia“, sâmbătă, 21 septembrie 2019, de la ora 19:00.

Concertul este inclus și în programul „Europa in Musica. Stagiunea muzicală a clusterului EUNIC Roma”, proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma și Conservatorul „Santa Cecilia“ din Roma, în parteneriat cu membrii cluster-ului EUNIC Roma.

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalitățile care au marcat evoluția jazzului românesc şi nu numai. Considerat de International Herald Tribune „cel mai interesant jazzman român contemporan“ (1990), Tavitian a jucat un rol activ în apariția școlilor naționale de jazz din Estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiștii extraordinari care au inițiat și au desăvârșit Noul Jazz Est-European“, spunea criticul de jazz austriac Richard Schuberth la ORF1. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creația sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se consideră armean prin naștere, român prin adopție și se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspirație. Tavitian a colaborat în cei 45 de ani de activitate cu muzicieni de marcă români și străini și a concertat în majoritatea țărilor din Europa şi în SUA.

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanța într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din București. La 17 ani descoperă bluesul. În 1978, la Constanța, pune bazele grupului Creativ, cu care va câștiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă in România. În anii ’80, muzica grupului Creativ era sincronă cu avangarda jazzului european și cu tendințele de coagulare a școlilor naționale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaționismului politic al României, a problemelor legate de neacordarea vizelor și de imposibilitatea de a răspunde invitațiilor la festivalurile din Occident. În 1985 si 1986 grupul Creativ scoate chiar două LP-uri la casa londoneză Leo Records.

Harry Tavitian: „Cserey Csaba, unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de jazz, este unul dintre partenerii mei preferați. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simț extraordinar al ritmului și al... umorului. În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formației mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia”.

Percuționistul Cserey Csaba este născut la Gheorghieni în 1958. Este autodidact. A început să cânte rock progresiv în anii ’70. Din 1989 se stabilește la Satu Mare. Înființează formațiile Mistic și Trio Ra, muzica orientală inspirându-l în mod deosebit. La sfârșitul anilor ’90 creează „Marșul tobelor”, un spectacol unic de teatru al tobelor. Creează el însuși instrumente de percuție. În 1992 și-a deschis o școală particulară de percuție. A avut numeroși elevi pe care i-a ajutat, cântând împreună și sprijinindu-i să-și facă propriile formații.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru informații: 06 320 15 94; e-mail: accadromania@accadromania.it

Organizatori: Accademia di Romania in Roma, Asociația Culturală Româno-Italiană PROPATRIA din Roma și Conservatorul „Santa Cecilia“

Proiect realizat în colaborare și cu susținerea: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român

Parteneri: Ambasada României în Republica Italiană, Institut Francais – Centre Saint Louis, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia“ din Roma, EUNIC Roma, Comune di Roma – Assessorato alla Crescita Culturale, Biblioteche di Roma, Fundația Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. Roma & Romania - RO & RO, Associazione „Officine delle Culture”, Progetto „Ragazzi in Gamba”, Golden Accademy.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaților a Republicii Italiene, Consiliul Regional Lazio, Primăria orașului Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia și Bibliotecile Romei.