Concert și expoziție la ICR Budapesta, dedicate personalităților excepționale ale secolului XX: George Enescu și Béla Bartók

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”, organizează miercuri, 28 iunie 2023, ora 18:00, la sediul reprezentanței din capitala Ungariei, un recital cameral cu un repertoriu inspirat din operele personalităților excepționale ale muzicii secolului XX: George Enescu și Béla Bartók. Concertul va fi susținut de prim-solistul Operei Române din București, baritonul Ștefan Ignat și de pianistul Roman Manoleanu, profesor de pian la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, acompaniați de patru studenți ai Universității Naționale de Muzică București – Simona Bucur (soprană), Antonia-Maria Lungu (mezzosoprană), Ioan Coca (tenor), Gabriel Cucoș (bas-bariton).

Evenimentul va include și o expoziție dedicată lui Enescu și Bartók, care va cuprinde 24 de panouri foto documentare, de dimensiuni mari, ilustrând manuscrise, partituri, afișe, programe de sală, extrase de presă, pagini de corespondență, fotografii, aflate îndeosebi în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu” și al Arhivelor Bartók din Budapesta.

Conceptul proiectului ENESCU-BARTÓK își are inspirația în cele șapte producții ale operei Oedipe, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România, de către baritonul Ștefan Ignat. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc – vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice a operei Oedipe.

Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din București, promoția 1995. Între 1995 și 1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, fiind solist al Teatrului de Stat din Salzburg între 1995-1999. Din 1999, este prim solist al Operei Române din București. A debutat în 1996 ca De Luna în Il Trovatore de G. Verdi, în Germania și Austria. A participat la o serie de producții în România, în țări din Europa și Asia (Teatru fur Voralberg Bregenz, Festivaluri de Operă în Gars am Kamp și St Margarethen – Austria, Bangkok – Thailanda, Loches și Ramatuel – Franța, Salonic – Grecia, Pedraza – Spania, etc.). În 1997, a câștigat premiul Guvernului Japoniei în cadrul Concursului Internațional de Canto Voci Verdiane din Bussetto, Italia. În 2002, a primit premiul „Ohanesian” al Forumului Muzical Român, iar în 2003 a primit premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu. Repertoriul său este complex, printre cele mai importante roluri de operă se numără: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan – Das Rheingold, Wagner, Scarpia – Tosca de G. Puccini, De Luna-Il Trovatore, Jago-Otello, Nabucco, Germont – Traviata, Amonasro – Aida lui G. Verdi. Din 2003 a participat constant la Festivalul Internațional George Enescu. În 2011, a primit aprecierea națională fiind distins cu premiul VIP pentru cel mai bun cântăreț de operă.

Roman Manoleanu este absolvent al Liceului de muzică „George Enescu”, sub îndrumarea prof. Lucia Teodorescu, apoi al Universității Naționale de Muzică din București (UNMB), la clasa prof.univ. dr. Viniciu Moroianu. A efectuat şi un stagiu de doi ani la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, cu Michail Faerman, dar și cursuri de măiestrie, atât din România, cât și în Europa, cu Andrei Gavrilov, Gottlieb Wallisch, Sándor Falvai, Eliso Virsaladze, Ian Hobson și Tamás Vesmás. A obținut titlul de doctor în muzică la UNMB sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu. În prezent, este profesor de pian la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și profesor de acompaniament lied la UNMB, dar și scenarist, actor și realizator de spectacol (Un bel di – Beldie 2018, 2019). A susținut recitaluri de pian, recitaluri de lied universal, numeroase prime audiții de lied românesc în cadrul Festivalurilor Internaționale SIMN, Meridian, Timișoara Muzicală, Vacanțe muzicale la Piatra Neamț, la Ateneul Român, în Aula Palatului Cantacuzino, la Filarmonica „Mihail Jora“ – Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti“ – Satu Mare, Filarmonica „Paul Constantinescu“ – Ploiești, Filarmonica Banatul din Timișoara, UNMB, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Constanța, Haren (Olanda), Bruxelles (Belgia), Viena (Austria). În 2021, a publicat volumul Studiu de pianistică. Chopin, apărut la Editura Muzicală, București.

Program:

Simona Bucur (soprană): Judita din „Barbă albastră”; Antigona din „Oedipe”.

Ioan Coca (tenor): Nr. 4,5,7 din „Nyolc magyar népdal”/„Acht ungarische Volkslieder” de Béla Bartók.

Antonia-Maria Lungu (mezzosoprană): Cantec popular unguresc de Béla Bartók; „Estrene Anne” de George Enescu. 

Gabriel Cocuș (bas-bariton): Nr. 1,2,3 din „Nyolc magyar népdal”/„Acht ungarische Volkslieder” de Béla Bartók; „Schlaflos” de George Enescu.

Roman Manoleanu: Suita op. 14 pentru pian, „Allegretto”, „Scherzo”, „Molto Allegro” și „Sostenuto” – Béla Bartók;

Ștefan Ignat: Programul „Oedipe”

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.