Concert pentru românii din Sudul Basarabiei, cu ocazia Zilei Naționale și a Zilei Românilor de Pretutindeni

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, de la ora 17.00, la Palatul de Cultură „Taras Şevcenko“ din Ismail (regiunea Odesa, Ucraina), va avea loc un concert extraordinar susţinut în premieră de Orchestra Tharmis şi Valentin Uzun. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia“, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni şi a Zilei Naţionale a României.

Renumita orchestră de la Chişinău, binecunoscută și în Ucraina, a fost înfiinţată de Valentin Uzun în anul 2007 şi abordează un repertoriu variat, care trece de la muzică populară românească la ritmuri balcanice, pop, rock, etno-jazz, folosind şi instrumente tradiţionale (caval, cimpoi).

Intrarea la concert este liberă.

După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 500.000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).