Concert pentru românii din Sudul Basarabiei, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Duminică, 18 ianuarie 2015, de la ora 14.00, la Casa de Cultură Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail - regiunea Odesa, Ucraina), va avea loc un concert susţinut de Tudor Ungureanu și grupul Ștefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul mai cuprinde o reprezentaţie a Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“. Cu acest prilej se întâlnesc pe aceeași scenă românii de dincolo de Prut și cei din Basarabia Istorică, pentru a-l celebra pe Mihai Eminescu, dar și pentru a afirma, o dată în plus, prin cântec, joc și dans, limba română și apartenența acestor comunități istorice la filonul cultural românesc.

Intrarea la concert este liberă.

După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 500.000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua minoritate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).