- 30 May 2025
- Etichete Sergiu Comissiona ORTVE Andrei Ionita Tiberiu Soare Concierto
În programul „România în muzică”, organizat în parteneriat cu instituții reprezentative din Spania, Institutul Cultural Român de la Madrid anunță concertul omagial maestrului Sergiu Comissiona, o personalitate a muzicii internaționale. În 2025 se comemorează 20 de ani de la dispariția marelui dirijor român, iar orchestra simfonică și corul RTVE îi aduc un tribut printr-un concert deosebit, sub baghera dirijorului Tiberiu Soare și a solistului Andrei Ioniță.
Concertul va avea loc vineri, 30 mai 2025, de la ora 19:30, pe scena Teatrului Monumental, sediul oficial al Orchestrei Simfonice RTVE. Evenimentul este organizat în colaborare cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii spaniole și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.
Programul CONCERT OMAGIAL SERGIU COMISSIONA
Orquestra Simfonică RTVE
Tiberiu Soare, dirijor
Andrei Ioniță, solist
George Enescu
Rapsodia nr.2 în Re Minor, op.11 nr.2
Antonin Dvořák
Concert pentru violoncel și orchestră în Si minor, op.104, Solist: Andrei Ioniță, violoncel
Alexandru Borodin
Simfonia nr. 2 în Si minor
Informații suplimentare despre concert si bilete: Entradas para Eventos del Teatro Monumental en MADRID, 30/05/2025 19:30
Sergiu Comissiona (n. 16 iunie 1928, București – d. 5 martie 2005, Oklahoma City, Oklahoma, USA) a fost un dirijor și violonist israelian - american originar din România.
Născut la București într-o familie de muzicieni, Sergiu Comissiona și-a început studiile de vioară la vârsta de cinci ani, iar încă adolescent a fost angajat ca violonist pentru a face parte din Ansamblul de Stat al României. La vârsta de 17 ani și-a făcut debutul ca dirijor în rezervă, iar înainte de a împlini 30 de ani, era deja dirijor principal al Operei Române de Stat. Sergiu Comissiona a devenit cetățean american în 1976.
Comissiona a fost recunoscut ca unul dintre cei mai dinamici, sensibili și experimentați dirijori ai generației sale, iar spectacolele sale au fost lăudate pentru zelul lor interpretativ, simțul muzical și disciplina orchestrală. A dirijat, printre multe alte orchestre, Filarmonicile din New York, Berlin și Londra, Simfoniile din Boston, San Francisco și Pittsburgh, precum și orchestrele din Philadelphia, Cleveland și Suisse Romande. Prima sa colaborare cu Orchestra Simfonică RTVE de la Madrid a fost în 1968, iar în 1990 a devenit dirijor principal al acesteia,poziție pe care a deținut-o până in 1998. A fost, de asemenea, dirijor principal al Filarmonicii din Helsinki, alOrchestrei Simfonice din Haifa din Israel; Simfonia din Houston; Göteborg în Suedia și Hilversum Radio Philharmonic, în Olanda.
La Madrid a dirijat în foarte multe concerte și a înregistrat multă muzică spaniolă. A fost un susținător ferm al educației muzicale și a fondat Concursul Național pentru Tineri Dirijori Americani din Baltimore, al cărui dirijor a fost.
Tiberiu Soare este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, avându-i printre profesori pe Ludovic Bacs, Petru Andriesei și Horia Andreescu. În anul 2018 obține titlul de Doctor în muzică, prezentând teza „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. Dr. H.C. Dan Dediu. Din anul 2003 colaborează frecvent cu Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, catedra Dirijat de orchestră în calitate de Cadru Didactic Asociat iar între anii 2018-2023 în calitate de Conf. Univ. Dr.
În mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. În anul 2024 Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România i-a acordatPremiul de Excelență pentru interpretarea Tragediei Lirice Oedipe de George Enescu.
Tiberiu Soare își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, colaborând de-a lungul timpului cu numeroase filarmonici și teatre de operă. Din 2003 este Dirijor al Ansamblului de Muzică de Avangardă “Profil”.
În 2007 a contribuit la înființarea Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, inițiind activitatea acestui Serviciu din subordinea Operei Naționale București în calitate de Coordonator. Tot în cadrul Operei Naționale București a fost numit de-a lungul timpului și în funcții de conducere precum: Manager Director General Interimar (2016), Director General Adjunct (2018), Director Artistic (2021). Între 2012 și 2015 a fost Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România iar din 2020 până în 2024, artistul a ocupat funcția de Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Tiberiu Soare își desfășoară activitatea la pupitrul Operei bucureștene din anul 2005.
Pe plan internațional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău, Orchestra Radio din Sofia, Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia), Korean National Ballet (Seoul, Coreea de Sud), RTÉ Orchestra (Dublin, Irlanda).
Laureat al Concursului International „Ceaikovski” de la Moscova, Andrei Ioniță este unul dintre cei mai promițători tineri violoceliști români, având un început de carieră de un înalt nivel artistic. Născut în 1994, Andrei Ioniță a început studiul violoncelului la vârsta de opt ani, la Școala de Muzică nr. 1 „Iosif Sava” cu profesoara Ani-Mari Paladi. Ulterior a aprofundat arta interpretativă în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și al unor masterclass-uri găzduite de Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein cu Marin Cazacu, și cu Jens Peter Maintz. Andrei Ioniță este unul dintre cei mai apreciați violonceliști în întreaga lume, cântând până acum pe cele mai mari scene, alături de orchestre de prestigiu. Cariera sa a luat o turnură extraordinară din 2015, când a câștigat medalia de aur la cel mai important concurs de muzică clasică la nivel mondial, Concursul Ceaikovski din Rusia, devenind primul român care ocupă primul loc la violoncel.
Andrei a studiat cu bursă la Universitatea de Arte din Berlin, iar acum a ajuns la rândul său să predea în mediul universitar. Andrei Ioniță are o intensă activitate concertistică alaturi de orchestre importante precum World Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonica de Stat de la Moscova, sau Orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Iași, Arad, Ploiești și Pitești, împreună cu care interpretează partituri de referință ale literaturii universale de specialitate.
Vă așteptăm!