Concert la ICR, în semn de solidaritate cu poporul albanez, după cutremurul din noiembrie

Gaqi Piano Duo va concerta luni, 23 decembrie, de la orele 19.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, în semn de solidaritate cu poporul albanez, greu încercat după tragicul cutremur din 26 noiembrie 2019. Concertul extraordinar de muzică clasică susținut de frații Piro și Gjergji Gaqi este organizat de Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Evenimentul își propune să sensibilizeze publicul cu privire la clipele dificile pe care le traversează poporul albanez, ca urmare a nefastului cutremur.

Gaqi Piano Duo care a luat ființă în 2013 este format din cei doi frați albanezi, amândoi pianiști. Venind dintr-o familie de muzicieni, atât Piro cât și Gjergji au fiecare câte o carieră individuală dar concertează și împreună susținând recitaluri în țări din Europa și America de Nord.

Programul muzical propus pentru această ocazie se prefațează a fi o punte muzicală între cele două continente, aducând în fața publicului un repertoriu internațional variat cu lucrări inspirate și din diverse tradiții populare. Invitați: Anca SANDU - canto, Camelia Pavlenco - canto, pian, Simona Holiartoc - oboi.

Gjergji Gaqi a studiat pianul și muzică de cameră sub îndrumarea prof. Dario de Rosa și prof. Alberto Miodini la Școala Internațională de Muzică de Cameră „Trio di Trieste” din Duino (Italia), în timp ce a finalizat diploma bilingvă de bacalaureat. A absolvit Colby College, studiind pian cu dr. Cheryl Tschanz și compoziție cu dr. Jonathan Hallstrom. Gjergji Gaqi este în prezent profesor de pian la Colegiul Junior Tyler, după ce a predat anterior la Universitatea Siena Heights, Colegiul Continental și Colegiul Brazosport. Este invitat frecvent ca membru al juriului și participant frecvent la festivaluri de muzică. În prezent deține funcția de președinte al Festivalului de muzică de cameră Helen Elbert.

Piro Gaqi a terminat studiile de Licență și Masterat la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea profesorilor Delia Pavlovici și Camelia Pavlenco. La Universitatea din Montreal obține a doua diplomă de Master la acompaniament, având ca îndrumător prof. Jean-Eudes Vaillancourt. De asemenea, a urmat cursuri de specializare în Luxemburg, Olanda și Franța, având posibilitatea să lucreze cu profesori renumiți ca Gérard Frémy, Béatrice Rauchs, Hans Vroomans etc. În 2015 termină studiile de doctorat la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu. În paralel cu cariera sa solistică, Piro Gaqi a fost asist. univ. la Academia de Arte din Tirana (Albania) și la Universitatea de Stat din Tetovo (Macedonia). În prezent este lect. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Dunărea de Jos din Galați.

Program: Tiziano Bedetti, Constantin Silvestri, Thoma Gaqi, Christoph Willibald Gluck, Scott Joplin, Alex Ford, Myroslav Skoryk, Iosif Ivanovici, Maurice Ravel, Francis Poulenc, Felix Mendelssohn.