Concert extraordinar Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, pe scena Filarmonicii de Stat Izmir

Concert extraordinar Gabriel Croitoru si Tiberiu Soare, pe scena Filarmonicii de Stat Izmir

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează un eveniment extraordinar, la Izmir. Vineri, 19 octombrie 2018, ora 20.00, în sala mare de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun va avea loc un concert susținut de doi muzicieni de marcă: Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, recunoscuți pe plan mondial, două nume cu zeci de premii naționale și internaționale, care vor cânta alături de Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Evenimentul de la Izmir aduce pe scenă și un instrument legendar - vioara Guarneri del Gesu, supranumită „Catedrala”, la care a cântat George Enescu, și pe care va cânta unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, Gabriel Croitoru. Giuseppe Guarneri del Gesù este singurul lutier ale cărui instrumente rivalizează cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari.

Programul concertului extraordinar de la Izmir va fi întregit de prezentarea expoziției George Enescu – decenii de nemurire, organizată în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” din București. Cele aproximativ 20 de panouri înfățișază spectaculoasele cariere de violonist, pianist, compozitor, dirijor și profesor ale lui George Enescu, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan.

Violonistul Gabriel Croitoru este câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional de vioară Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, 1979 şi al Concursului Internaţional de vioară Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câștigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al-II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară “Tibor Varga” de la Sion, Elveţia, Premiul al-III-lea la Concursul Internaţional de vioară „N. Paganini” de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară „Fritz Kreisler”de la Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce violonistul român a câştigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional de vioară „Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence, Franţa - 1987.

În ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a obținut numai premii întâi la toate ediţiile „celebrului” concurs „Cântarea României”, fiind în acelaşi timp şi laureat cu „Lira de Aur” la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală „C. Porumbescu” de la Suceava,  concurs dedicat tinerelor talente, considerat cel mai important la noi în ţară, înainte de 1990.

Gabriel Croitoru a înregistrat pe CD în anul 1988, având alături Orchestra Filarmonicii din Nisa, dirijată de Claude Bardon, Concertul nr.1 de N. Paganini, precum şi Concertul pentru vioară şi orchestră de P.I.Ceaikovski.

În 1994, Orchestra Simfonică din Malaga (Spania), dirijată de Jacques Bodmer, l-a acompaniat pe Gabriel Croitoru, atunci când pentru prima oară a fost realizată pe CD, atât în Spania, cât şi în întreaga lume, Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră ale lui Pablo Sarasate, rezultând un set de 3 CD-uri. De asemenea, muzicianul a realizat în compania Orchestrei Filarmonice din Târgu-Mureș, dirijate de Romeo Rîmbu, un CD cu Concertul de Luciano Simoni. Alte două apariții pe CD au fost realizate în trio-ul de Valentin Gheorghiu, compozitorul fiind la pian, iar la violoncel, Marin Cazacu, precum și o imprimare din concertul susținut alături de Corul „Madrigal”, unul dintre colaboratorii fideli.

Gabriel Croitoru și-a făcut apariția ca solist cu orchestra în peste 1.000 de concerte publice, atât în Asia, cât şi în Europa, în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra şi multe altele.

Gabriel Croitoru a susţinut recitaluri în numeroase ţări: Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, U.S.A., Rusia, Ungaria, România etc. şi a luat parte la două cursuri de măiestrie şi perfecţionare: unul cu prestigiosul violinist Salvattore Accardo, în 1982, şi celălalt cu nu mai puţin cunoscutul Zino Francescatti, în 1988.

Gabriel Croitoru şi-a făcut studiile muzicale ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa prof. Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în 1987, la clasa prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu.

Gabriel Croitoru este în prezent solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, din anul 1987, este de asemenea membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj, având calitatea de solist cvartet şi în acelaşi timp este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la aceeaşi Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”.

În 1998, Gabriel Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundaţia Internaţională „I. Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.

În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câștigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit și „Catedrala”, datorită sunetului său.

De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale, după ce ani la rând a fost el însuși premiat în nenumărate rânduri în cadrul celor mai acerbe competiții de gen.

Gabriel Croitoru a cântat ca solist alături de orchestre internaționale, precum: London Royal Philharmonic (Marea Britanie), Gewandhaus Leipzig Orchestra (Germania), Queen Sofia Chamber Music Orchestra (Madrid,Spania), Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra(Elveţia), Monte-Carlo Symphony (Monaco), Salonic Symphony(Grecia), Malaga Orchestra (Spania), Sevilla Symphony (Spania) Galicia Symphony (Spania), Pamplona Symphony (Spania), Cannes Symphony (Franța), Marseille Orchestral Ensemble (Franța), Nice Philharmonic (Franța), Lyon Symphony (Franţa), South-west Symphony (Florida-U.S.A.), dar și cu orchestre româneşti(Filarmonici) din: Bucureşti, Bacău, Braşov, Botoşani, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Târgoviște, Oradea, Satu-Mare, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Galaţi, precum şi Orchestra Naţională Radio.

De asemenea, a susținut concerte alături de dirijori prestigioși: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu - Galaţi şi mulţi alţii.

A susținut numeroase recitaluri solo sau în formaţii de cameră în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, China, Italia, Bulgaria, Ungaria, U.S.A., Rusia, Republica Cehă, România și are și un vast repertoriu de concerte: Bach - Concertul pentru vioară no.1 în la minor, Concertul pentru.vioară no.2 în Mi Major, Concertul în re minor pentru 2 viori; Beethoven - Concertul în Re Major pentru vioară,op.61, Triplu concert pentru vioară,violoncel şi pian; Brahms - Concertul în Re Major pentru vioară,op.77, Dublu concert pentru vioară şi vcell; Berger - Concertul pentru vioară; Bruch - Concertul nr.2 în sol minor pentru vioară, Fantezia Scoţiană; Capoianu - Concertul pentru vioară; Constantinescu - Concertul pentru vioară, Triplu concert pt.vioară,vcell şi pian; Didu - Concertul pentru vioară; Dvorak - Concertul pentru vioară în la minor; Elgar – Concertul pentru vioară; Glasunow - Concertul pentru vioară; Lalo - Simfonia Spaniolă pentru vioară; Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioară; Mozart - Concertele pentru vioară nr.1,2,3,4,5, Simfonia concertantă pentru vioară şi violă; Paganini - Concertele pentru vioară nr 1 şi nr. 2; Prokofiev - Concertul nr.2 în sol minor pentru vioară; Saint-Saens - Concertul nr.3 în si minor pentru vioară; Sibelius - Concertul în re minor, op.47 pentru vioară; Simoni - Concertul pentru vioară; Shostakovich -Concertul pentru vioară; Stravinsky - Concertul pentru vioară; Szymanovsky - Concertul nr.2 pentru vioară; Tschaikovski - Concertul în Re Major,op.35 pentru vioară; Vieuxtemps - Concertele nr.4 şi nr.5 pentru vioară; Vivaldi -„Anotimpurile”, Concertele pentru 2,3,4 viori; Wieniawski - Concertele nr.1 şi nr.2 pentru vioară.

Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică “Iacob Mureșianu” din București, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca șef de promoție. Este absolvent a Universității Naționale de Muzică din București, atât secția de dirijat, clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum și cea de interpretare muzicală, tubă, clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate, secția dirijat orchestră, cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii: Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu, la aceeași Universitate.

Tiberiu Soare a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, distincţie acordată de Familia Regală a României.

Tiberiu Soare este doctorand al Universitătii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea „Tragedia lirica ‘Oedipe’ de George Enescu – o viziune dirijorală”, îndrumător fiind prof. dr. Dan Dediu.

Tiberiu Soare colaboreaza frecvent cu principalele Orchestre Simfonice şi Teatre de Opera din România. Pe plan internaţional, activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi Royal Philharmonic Orchestra (Londra), London Philharmonic Orchestra, Volks Oper Orchester (Viena), Orchestre de Suisse Romande (Geneva), Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Filarmonicii din Praga, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Sud-Westfalische Philharmonie Orchester (Baden-Baden, Germania), Broad Stage Festival Orchestra (Los Angeles, SUA), Orchestra Radio Praga, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Orchestra de Camera din Chişinău, Opéra Royal de Wallonie–Liège, Belgia.

Tiberiu Soare își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.

A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Totodată, a realizat numeroase turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia.

În 2005, el a devenit dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski.

Din ianuarie 2007 pâna în septembrie 2008, Tiberiu Soare a coordonat Studioul Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, înființat în cadrul Operei Naționale București.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie, în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman. Pentru stagiunea 2012-2013 a invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France, alături de soprana Angela Gheorghiu.

În noiembrie 2011 a început colaborarea cu prestigiosul ansamblu de muzică nouă „Kammer Ensemble N” din Stockholm, iar din anul 2012 este dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio.

Începând cu anul 2008, Tiberiu Soare este și colaborator al Fundaţiei Calea Victoriei din anul 2008, unde a susţinut diverse cursuri și conferințe pe diferite teme muzicale.

În anul 2012, Tiberiu Soare a lansat seria de conferinţe interactive, iniţiate de fundaţie şi găzduite de Opera Naţională din Bucureşti: pentru ce mergem la operă?, proiect care s-a bucurat de o mare popularitate.

Tiberiu Soare a dirijat primul concert „Mozart ROCKS” din Bucureşti, la Sala Radio (2008) şi concertul “Mozart ROCKS 2009” de la Sala Palatului (2009). Un an mai târziu, dirijează Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în cadrul evenimentului “Mozart ROCKS 2010”.

Orchestra Simfonică de Stat Izmir a luat ființă în anul 1975, cuprinde 75 de muzicieni și se află în subordinea Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia. Deși a purtat inițial emblema unei orchestre de cameră, ansamblul a evoluat extraordinar, iar dezvoltarea sa artistică a atins structura și identitatea unei orchestre simfonice.

Orchestra are o activitate extrem de bogată și se bucură de un succes deosebit la public și la critica de specialitate, fiind cunoscută drept una dintre cele mai importante orchestre în peisajul muzical universal.

Orchestra Simfonică de Stat Izmir, una dintre cele mai mari instituții de artă din Turcia, se străduiește să-și facă performanțele cunoscute în întreaga țară, prin concerte gândite să introducă în lumea notelor, a muzicii universale, atât publicul tânăr, cât și pe cel vârstnic. În acest sens, Orchestra susține frecvent concerte în scop educațional, sub numele „Explicative Educational concerts" – proiect ce a devenit mai apoi cunsocut sub numele „Symphony with the Children".

Pe lângă concertele periodice programate la Sala de Concerte Ahmed Adnan Saygun, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir a realizat și turnee în Coreea de Sud, Germania, Belgia, Italia, Malaezia, Japonia, Spania, Elveția și Georgia. Astfel, orchestra și-a exprimat și a reprezentat dimensiunea vieții culturale și artistice contemporane turcești realizată astăzi în spațiul internațional în cel mai propice mod.

Orchestra Simfonică de Stat Izmir are înregistrări pe suport CD în Turcia, dar și în Belgia, Japonia și Germania, cu CD-ul „32 de zile" realizat în anul 2000, în timpul turneului din Japonia și Malaezia, care a fost cel mai mare și cel mai amplu din istoria Republicii, fiind răsplătit cu „Marele premiu j pentru înregistrare", pentru care a obținut certificatul de recunosștere a Comitetului de Decizie al Recordurilor japoneze.

Orchestra din Izmir și-a realizat recordul exclusiv de concerte live realizat integral din lucrări semnate de compozitori turci contemporani, Ulvi Cemal Erkin, Ferit Tüzün și Ahmed Adnan Saygun, sub bagheta dirijorului turc Rengim Gökmen. În 2008, Orchestra condusă de Betin Güneș a avut, pentru o perioadă de 14 zile, concerte în nouă orașe din Spania, care au fost bine apreciate și lăudate de presa din Spania.

În 2009, concertele organizate de cluburile Izmir Rotary și Rosenheim și conduse de Hansjörg Schellenberger și Betin Güneș, în Germania, la Rosenheim, Duisburg și Köln au fost incluse în cadrul Festivalului lingvistic intitulat „Language Connects" prin realizarea suitei simfonice a lui Zülfü Livaneli.

În 2014, sub conducerea lui Vincent de Kort, orchestra a efectuat două concerte briliant cu solistul Renato Bizzotto în orașele Baden și Muri, din Elveția.

Orchestra a pornit la drum cu artistul emerit Prof. Hikmet Șimșek, dirijor și fondator al orchestrei și, respectiv, Michael Rochat, urmați de Iosif Conta, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Emin Güven Yașlıçam și Ender Sakpınar.

În afară de maeștrii turci ai baghetei, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir s-a bucurat de prezența la pupitru a unor dirijori de renume mondial precum Karsten Andersen, Veronica Dudorova, Ionescu Galați, Cansug Kahidze, Tadeusz Strugala, Yoshinao Osawa, Vladimir Altschuller, Konstantin Krimetz și Alexander Vedernikov, Mark Elmer, Emil Tabakov, Antonio Pirolli, Howard Griffiths, Gilbert Varga, Marek Pijarowski și Alun Francis.

De asemenea, ansamblul de stat din Izmir a acompaniat cu succes soliști renumiți la nivel mondial precum Lazar Berman, Montserrat Cabelle, Jose Carreras, Alerio Diaz, Narcisio Yepes, Vaclav Hudacek, Georgy Sokolov, Viktor Pikaizen, Oleg Kagan, Maria Kliegel, Alexander Rudin, Alexander Markov, Igor Oistrakh, Gheorghe Zamfir, Stefan Dohr, Metthew Trussler, Konstantin Kulka, Maxim Fedatov, Daniel Stabrawa, İdil Biret, Suna Kan, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Fazıl Say, Daniel Stabrawa, Albrech Mayer, Hansjörg Schellenberger, Radovan Vlatkovic, Stefan Dohr, Wenzel Fuchs and Xavier Phillip.

Programul concertului de la Izmir include:

Partea I - Concertul în Re Major,op. 35, pentru vioară și orchestră dePiotr Ilici Ceaikovski

Partea a II-a - Toccata", de Yalçın Tura, Rapsodia Română nr.1 de George Enescu, Rapsodia Română nr.2 de George Enescu