Concert de Ziua Naţională a României

Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei Concert de Ziua Nationala a Romaniei

Pentru a sărbători Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei organizează şi în acest an un concert de înaltă ţinută artistică. Astfel, ansamblul Vivarte, condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea, va susţine duminică 4 decembrie 2016 la ora 20.30, în aproape milenara navă romanică a bisericii Santa Maria Maior, Catedrala Patriarhală a Lisabonei, un concert de muzică românească şi portugheză.

PROGRAM:

Tatăl nostru, Dragoş Alexandrescu

Concertul nr. 1, Gavriil Musicescu

Balada, Ciprian Porumbescu                                                                                   

Muzica e viaţa mea, George Grigoriu                                                                 

Vine hulpe di la munteAdrian Pop

Chindia, Alexandru Paşcanu                                                                                   

Făt-Frumosul din povesteFlorin Comişel

Dansuri româneştiBela Bartok

Floare albastră, Vasile Spătărelu                                                                           

Trei piese pe versuri de Mihai EminescuVasile Timiş                                         

Mugurel de cântec românesc, Gherase Dendrino

Ciocârlia (adaptare dupa Rapsodiile române), George Enescu

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça

 Durata: aproximativ o oră

Biserica Santa Maria Maior/ Sé Patriarcal (Catedrala Lisabonei și sediul diocezei romano catolice din Lisabona) este finalizată în 1151, la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate acustci din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează așezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase inițiative culturale și sociale cu caracter religios sau laic.

Vivarte este un ansamblu condus de dirijorul şi violonistul Tiberiu Oprea şi format din muzicieni valoroşi - şefi de partidă, membri ai celor mai prestigioase instituţii muzicale din ţară: Filarmonica George Enescu Bucureşti, Ansamblurile Radio, Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române, Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian", Orchestra Filarmonicii din Piteşti. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, eleganta, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canţonete, colinde româneşti şi internaţionale).