Concert de jazz dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei 2023 la Roma

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei 2023 și aniversării a 30 de ani de la aderarea României la OIF – Organizația Internațională a Francofoniei, Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Republica Italiană, în parteneriat cu Institutul Francez din Roma, Institutul Francez – Centrul Saint Louis de pe lângă Sfântul Scaun și Accademia di Francia – Villa Medici din Roma, organizează marți, 21 martie 2023, ora 19:30, în sala de concerte a Institutului Francez – Centrul Saint Louis din Roma (Largo Giuseppe Toniolo 20-22), concertul de jazz „SWING DE PARIS. De la Edith Piaf la Maria Tănase”.

Concertul de jazz va fi susținut de EMY DRĂGOI QUARTETEmy Drăgoi (acordeon),Samy Daussat (chitară), Alessia și Bianca Drăgoi (vioară) după conceptul „JAZZ MANOUCHE – EMY DRĂGOI” concept adus din Franța de celebrul acordeonist român.

ÎN PROGRAM :

Sur le pont de Paris

Padam padam (E Piaf)

Minor Swing (D. Reinhard)

Daphne (D. Reinhard )

Les valseuses (S. Grapelli)

Swing 42 (D. Reinhard )

Ciuleandra la acordeon ( Emy Dragoi)

Blues for Maria (Emy Dragoi)

Căruța postei (G. Dinicu)

Ciocârlia (G. Dinicu)

Al Em Bi (Emy Dragoi)

Ceardaș de monti ( V. Monti)

Blue Moon (R. Rodgers/L. Hart)

Sweet Georgia Brown (Ben. Bernie / Marceo Pinkard)

Gramofon (E. Doga)


Emy Drăgoi este un acordeonist de jazz din România, născut într-o familie de acordeoniști. A studiat la Liceul de Artă din Ploiești, apoi pianul la Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris. După terminarea studiilor universitare, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. Discografia sa cuprinde albumele Accordeon Stiple, înregistrat împreună cu pianistul Antoine Hervier, Baladă pentru Claudia(2004) și Etno-fonia(2008), lansat în 32 de țări și care prezintă influențe din țara sa de origine. Este fondatorul și directorul muzical al acestui proiect și a colaborat și susținut numeroase spectacole alături de David Reinhart (nepot al lui Django), Trio Rosemberg, Bireli Lagrene, Didier Lockwood, etc.

Un alt protagonist, care se va alătura pe scenă este chitaristul francez Samy Daussat. El este un cunoscut chitarist în lumea jazzului Gypsi, un muzician profesionist. Timp de 30 de ani, a cântat alaturi de cele mai sonore nume din muzica Jazz Manouche. El este colaborator și în proiectul “Caravan Django” Gypsi Jazz Manouche - Emy Dragoï.

Bianca Drăgoi este fiica lui Emy Drăgoi şi este posesoarea a numeroase premii muzicale naționale si internaţionale. Debutează la vârsta de 12 ani ca solistă alături de Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești. Colaborează cu artişti ai jazz-ului precum Christophe Lartilleaux ori Samy Daussat. Are în pregătire primul album: Jazz violin.

Alessia Drăgoi, elevă în clasa a-IX-a la Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești, a trecut deja granița valorii artistice obținând – încă de la prima participare la Olimpiada națională dar și la renumite concursuri naționale și internaționale – numeroase premii. Talentul ei artistic a adus-o nu o dată pe scenă, alături de tatăl său, renumitul muzician Emy Drăgoi, dar și de alți artiști – așa cum se întâmpla în spectacolul-concert al Teatrului Național din București “MAGIC NAȚIONAL”, regizat de regretatul maestru Ion Caramitru, pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna (2020), participări numeroase în festivaluri de jazz și nu numai precum: Caravan “Django” Jazz Manouche, Magic Național, CineAcordeon, 3D Pro'ect, dar și apariții Tv la TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV,. De asemenea a colaborat cu posturi de radio precum: Radio România Actualități, Radio România Cultural, RFI România, etc.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Internațional, AGERPRES, RoZoom Press, revista Orizonturi Culturale Italo-Române, Giornale Diplomatico, Più Culture, B in Rome, Romeing, Abitare a Roma.