Concert de gală la Opera Süreyya din Istanbul

Institutul Cultural RomânDimitrie Cantemir” de la Istanbul a organizat în data de 1 martie 2019, ora 20.00, un concert extraordinar, alături de Consulatul General al României la Istanbul și Opera de Stat Süreyya - Primăria Kadıköy. Concertul a reprezentat o premieră extraordinară pentru reprezentanța de la Istanbul din perspectiva colaborării cu un valoros partener local, Opera Süreyya, instituție cu una dintre cele mai frumoase și de prestigiu clădiri ale orașului, și care, pentru prima dată în istoria colaborărilor sale, a pus la dispoziție minunata sală de operă pe care o deține unui centru cultural european.

În deschiderea serii de gală, au luat cuvântul doamna Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul, care a evidențiat importanța momentului politico-diplomatic, respectiv preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar și despre semnificațiile Mărțișorului și debutul primăverii. A luat cuvântul apoi, doamna Nadia Tunsu, directorul Institutului Cultural Român din Istanbul, care a punctat excepționalitatea parteneriatului cu Opera Süreyya și Primăria Kadıköy, dar și premiera colaborării cu Orchestra Symphactory din București. La eveniment au participat reprezentanți ai mediului diplomatic și consular acreditat la Istanbul, ai altor instituții culturale europene, cadre didactice universitare, oameni de cultură turci, comunitatea de români din Istanbul și  din împrejurimi. Menționăm, de asemenea, prezența domnului Dan Béla Krizbai, vicepreședinte ICR, alături de echipa ICR Istanbul.

Concertul de gală a fost susținut de Orchestra Symfactory din București, condusă de tânărul dirijor Bogdan Postolache, iar solistă a fost Otilia Rădulescu Ipek, soprană de origine română și prim-solistă a Operei de Stat Süreyya din Istanbul.

Symphactory Orchestra, inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, este una dintre cele mai tinere orchestre din România, fondată în anul 2012 la inițiativa unor tineri artiști, pregătirea muzicală aparținând dirijorilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea. Entuziasmul și profesionalismul de care au dat dovadă le-au atras alături artiști de renume din țară și străinătate, dar și participări la importante festivaluri naționale.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Pitești și din copilărie s-a dedicat muzicii, începând cu studiul la vioară, continuând mai târziu cu cel al cântului. Pasiunea pentru muzica ușoară a adus-o în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secției de estradă a Teatrului Al. Davila din Pitești, urmând câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989 când a câștigat Trofeul Mamaia. Anul 1991 a adus schimbări în viața și cariera Otiliei Rădulescu, odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. A fost acceptată la secția de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia și nu numai, Otilia Rădulescu a interpretat roluri din G.Verdi, A.Borodin, W.A.Mozart, G. Donizetti, G.Puccini, V.Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007, Otilia Rădulescu Ipek este și profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul. În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat sopranei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, Otilia Rădulescu Ipek a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului.

După absolvirea studiilor de violoncel din București, Berna și Zurich, Bogdan Andrei Postolache a urmat cursuri de dirijat cu Maestrul Horia Andreescu la Academia de Muzică București. Activitatea sa, în rol de dirijor, l-a purtat în aproape toate marile orașe din România cu orchestre diverse ca stil sau structură, de la cele de cameră, până la cele simfonice sau de operă. În 2013, Bogdan Andrei Postolache a condus Symphony Orchestra într-un turneu național, în orașe ca București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov. În 2017, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale lumii, Festivalul George Enescu, i-a primit pe scena sa pe tinerii muzicieni ai Symphony Orchestra, în Piața Festivalului, sub bagheta lui Bogdan Andrei Postolache.

În programul concertului de la Istanbul au fost incluse următoarele compoziții: George Enescu - Preludiu la Unison din Suita Nr.1 pentru orchestra;Béla Bartok - Dansuri Românești; Boccherini - Muzica nocturnă pe străzile din Madrid; Schubert - Ave Maria; Verdi - Addio del passato din Traviata; compoziții semnate de Grigoraș Dinicu, Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, George Grigoriu șiYalçın Tura,iar pentru final, Johann and Joseph Strauss – Polka Pitizzicato. Repertoriul special ales pentru acest concert a reprezentat un omagiu adus școlii europene de muzică, în cel mai larg sens, de la compozitori recunoscuți pe plan mondial, deschizând orizonturile muzicii de inspirație folclorică, prin lucrări alese deopotrivă de solistă și dirijor. Acest proiect grandios reprezintă o premieră extraordinară pentrureprezentanța nostră - este primul proiect pe care ICR Istanbul l-a organizat în parteneriat cu Opera de Stat Süreyya din Istanbul.

Și tot cu caracter de unicitate este și faptul că ICR Istanbul este singurul institut cultural european cu care Opera de Stat Süreyya a acceptat un parteneriat, această din urmă prestigioasă instituție turcă fiind extrem de selectivă în privința colaborărilor și partenerilor.

Astfel, proiectul contribuie substanțial la promovarea României prin relevarea culturii române, a operei românești, familiarizarea publicului cu muzica de inspirație folclorică, dar și cu cea clasică și interpretarea aleasă a solistei, alături de o orchestră tânără și dinamică românească.