Concert de gală cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Roma

Vineri, 3 decembrie 2010, începând cu orele 19.00, în Sala de concerte a Accademia di Romania va avea loc concertul de gală susţinut de virtuozii Clara Cernat (vioară) şi Thierry Huillet (pian), în onoarea Zilei Naţionale a României.

Reprezentantă a şcolii româneşti de vioară, Clara Cernat s-a impus în peisajul tinerilor virtuozi români la vârsta de 16 ani. Înregistrările sale pentru Radio România au intrat în Fonoteca de aur şi i-au adus cele mai înalte distincţii din partea Academiei de Muzică din Bucureşti. În 1994 a fost aleasă printre cele opt mari talente ale Europei pentru a se perfecţiona cu maeştri recunoscuţi ai scenei muzicale internaţionale. Alături de pianistul şi compozitorul Thierry Huillet, aceasta a susţinut concerte în Franţa, Spania, Anglia, Malaiesia, Germania. CD-urile înregistrate au foarte bine primite de presa specializată din Europa. Clara Cernat este profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse şi la Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse.

Afirmarea pe scena internaţională a artistului Thierry Huillet începe cu obţinerea Marelui Premiu la Concursul Internaţional de Pian Robert Casadesus la Cleveland (SUA). A susţinut concerte în toată lumea ca solist sau alături de mari orchestre: Cleveland Orchestra, Tokyo Metropolitan Orchestra, RAI, OPPL, Philharmonique de Lille, Orchestre National du Capitole.

Creaţiile compozitorul Thierry Huillet sunt interpretate în Franţa, Grecia, Anglia, Spania, Brazilia, Germania, Slovenia, Italia, Elveţia, Argentina, concertele sale fiind transmise în mod regulat de principalele canale radio europene. Profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse şi la Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse (Franţa), Thierry Huillet este adeseori invitat să susţină masterclass-uri sau în calitate de membru a diferite jurii de concursuri internaţioanel de pian. În 2000 Thierry Huillet a fost ales de Consiliul Europei ca interpret al versiunii oficiale a Imnului Europei.

Programul muzical propus de artiştii Clara Cernat (violă şi vioară) şi Thierry Huillet (pian) pentru concertul de gală la Accademia di Romania îmbină capodoperele compozitorilor George Enescu, George Enacovici, Dumitru Capoianu, Myriam Marbé, Tudor Ciortea, incluzând şi o nouă compoziţie a lui Thierry Huillet inspirată din folclorul românesc.

Concertul va fi urmat de un cocktail oferit de Accademia di Romania.