Concert aniversar Dinu Lipatti | Mara Dobresco şi Andrei Kivu

Concert aniversar Dinu Lipatti | Mara Dobresco si Andrei Kivu

Un moment muzical special susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Mara Dobresco, vineri, 9 iunie 2017, ora 20.00 Sala Bizantină a Palatului Behague (123 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris). Intrarea este liberă, cu rezervare obligatorie la institut@institut-roumain.org sau la 01 47 05 15 31

Concertul aniversar Dinu Lipatti «A la recherche de la lumière» susţinut de Mara Dobresco şi de Andrei Kivu va cuprinde în programul său: J.S. Bach: Adagio din Sonata no. 1 in sol minor pentru Vioara solo, J.S. Bach: Allemande din Partita no. 2 in re minor pentru Vioara solo, J.S. Bach: Allemande din Partita no. 1 in si minor pentru Vioara solo, J.S. Bach: Allemande din Suita no. 6 pentru Violoncel solo , J.S. Bach: Double din Partita no. 1 in si minor pentru Vioara solo, J.S. Bach: Choralul "Jésus, Que Ma Joie Demeure" din Cantata 147 No. 10, J.S. Bach: Allegro din Sonata no. 2 in la minor pentru Vioara solo, Dinu Lipatti: Nocturna in fa diez minor pentru pian, Dinu Lipatti:  Liedul „Il Pleure Dans Mon Coeur”. Pauza, urmată de Johannes Brahms: Sonata in mi minor Op. 38 pentru Violoncel si Pian, Zoltan Kodaly: Sonata Op. 4 pentru Violoncel si Pian.

Un duo inedit şi de excepţie, Mara Dobrescu şi Andrei Kivu, propun şi în acest an un concert tematic pregătit pentru centenarul naşterii lui Dinu Lipatti (anul trecut, acelaşi duo a performat la Muzeul de artă şi istorie a iudaismului de la Paris cu un concert cuprinzând piese semnate de compozitori evrei, concert dedicat marcării preşedinţiei române la IHRA – Alianţa Internaţională a Comemorării Holocaustului).

Violoncelist român, elev al Ancăi Vartolomei, Andrei Kivu este solist şi profesor. Repertoriul său este unul vast, cuprinzând stilurile cele mai diverse, de la Bach la muzica contemporană. A cântat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Belgia), New York University Orchestra, Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică Radio, Orchestra Philharmonia, Orchestre Traditions Musicales Francaises ș.a. Andrei Kivu a fost invitat în repetate rânduri să susțină cursuri de interpretare la New York University, Academia de Muzică "Givat Ram" (Ierusalim) și la "University of Minnesota" (U.S.A.). Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (2009, Paris), fiind de asemenea invitat să cânte la Royal Festival Hall, Wiener Konzerthaus, Onassis Cultural Centre și la mari festivaluri internaționale precum "Wien Modern", "Warsaw Autumn", "Parramasala" (Sydney, Australia, 2011), "Tectonics" (Israel), dar și la "Japan Expo" (Paris, 2014). El apare ca solist și/sau invitat al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu o largă distribuție internațională, colaborarea cea mai onorantă fiind realizată cu prestigioasa casă de discuri "Mode Records" (New York).Din 2001 este membru al "International School of Ki" iar din 2005 este membru al "Harmonic Presence Foundation" (New York/Paris). Din 2009 trăiește la Paris.

Absolventă a Conservatorului George Enescu din Bucureşti, Mara Dobresco îşi continuă studiile la Conservatorul naţional superior de muzică din Paris şi la Conservatorul naţional superior de muzică de la Geneva. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, Mara Dobresco este de asemenea bursieră a Fundaţiilor Nadia şi Lili Boulanger, Yamaha, Meyer şi Tarazzi. In Franţa, este invitată cu regularitate să concerteze cu muzicieni prestigioşi ai generaţiei sale. Un alt domeniu de interes al Marei Dobresco este dramaturgia gestului muzical, ea participând la numeroase proiecte care stau sub semnul dialogului între teatru, literatură şi muzică. Înregistrările sale (CD Longdistance/HarmoniaMundi, UT3Records, Outhere) cunosc un mare succes atât la public cât şi în presa de specialitate.

„Frumuseţea interpretării Marei Dobresco seduce atât prin abordarea elaborată, cât şi printr-un «touché» de o supleţe ideală şi o sonoritate de vis... găsind justa măsură între fuga fantastică a lui Argerich şi profunzimea lui Arrau.” (Philippe van den Bosch)