Concert 7th SENSE în cadrul Festivalului „Sounds of Europeˮ, la Istanbul, sub egida EUNIC

Trupa bucureșteană 7th SENSE va concerta duminică, 24 septembrie 2023, ora 19:00, pe scena Alan Kadıköy din Istanbul, în cadrul „Sounds of Europeˮ, festival internațional de muzică europeană organizat de clusterul EUNIC Turcia la Istanbul, Izmir și Ankara, în perioada 22-24 septembrie 2023.

7th SENSE este o tânără trupă de jazz din România cunoscută pentru interpretarea energică, originalitatea compozițiilor și improvizația de înaltă calitate, ce îi are în componență pe muzicienii Laura Benedek, Sergiu Bivol, Lucas Contreras și Frankie Ercsei. Abordează jazz-ul într-o manieră proaspătă și inovatoare, combinând influențele soul, nu jazz și ale muzicii electronice cu sunetele tradiționale ale genului. Repertoriul va include piesele: Dance Desire, Blood Chapel, Light in Chaos, Cu Voi, AFTR LPZ , Almost Five, Two Moons, Golpe de Cuerro, Violet Lights

Festivalul „Sounds of Europe“, organizat de clusterul EUNIC Turcia, este un eveniment ce încurajează schimbul intercultural și promovarea diversității culturale europene. Institutele culturale și misunile diplomatice participante la festival sunt: Institutul Cultural Italian din Istanbul, Institutul Francez din Istanbul, Ambasada Spaniei la Ankara, Consulatul General al Olandei în Istanbul, British Council din Istanbul, Institutul Cultural Danez din Istanbul, Forumul Cultural Austriac din Istanbul, Centrul Cultural Maghiar Liszt din Istanbul, Institutul Goethe din Istanbul, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ Istanbul, Consulatul General al Republicii Cehia din Istanbul, Ambasada Marelui Ducat al Luxemburgului la Ankara, British Council din Ankara, Institutul Goethe din Ankara, Ambasada Austriei la Ankara, Ambasada Italiei la Ankara, Institutul Camoes din Ankara, Ambasada Ungariei la Ankara, Ambasada Poloniei la Ankara, Institutul Goethe din Izmir, Institutul Francez din Izmir, Institutul Cultural Danez din Izmir, Delegația UE din Ankara.

Mai multe detalii

Laura Benedek s-a născut în anul 1997 în Brașov. Pasiunea pentru muzică s-a manifestat încă de la o vârstă fragedă, lucru care a determinat-o să se alăture ansamblului vocal-instrumental „Canzonetta” din orașul natal. Aici a avut primul contact cu chitara bas, iar mai apoi a urmat studiile la secția de jazz din cadrul Universității de Muzică din București, absolvind în anul 2019. A studiat un semestru la Universitatea de Muzică și Teatru din Leipzig, experiență care a încurajat-o să se afunde în lumea compoziției și să formeze în 2018 prima ei trupă, „Lost in 13”, cu care a susținut un turneu în Anglia. În anul 2019, la invitația lui Voicu Rădescu și Rozana Mihalache, a fost numită „Artist in Residence” al Green Hours Jazz Club, urmând ca o dată pe lună să-și prezinte proiectele pe scena clubului. Prin această oportunitate a format trupa 7th SENSE, cu care s-a remarcat pe scena locală și națională. În decembrie 2021 câștigă premiul de „Cea mai bună trupă” în cadrul Sibiu Jazz Competition, iar în iunie 2022 lansează primul album „Light in Chaos”, unde colaborează cu artiști renumiți din Anglia (Liam Shortall, Will Fry) și din România (Luiza Zan, Alex Arcuș). De la începutul anului 2022, curatoriază o serie de concerte live de jazz la Point, în colaborare cu Pure Indie Records și Radio România Cultural. Laura a participat pe parcursul anilor la cele mai importante festivaluri de jazz din România: JazzTM, Jazz in the Park, Gărâna Jazz Festival, Green Hours Jazz Fest, Bran Jazz Festival, Art in the Street. În prezent ea conduce propriul proiect 7th SENSE și colaborează cu Luna Maar, Zaharenco și Maria Șimandi Project.

Sergiu Bivol s-a născut în 1997 la Chișinău. Călătoria sa muzicală a început la vârsta de 6 ani, când a început să studieze pianul clasic. La scurt timp a realizat însă că sunetul trompetei îl atrage mai mult. Ca trompetist clasic, Sergiu a concurat la numeroase competiții, precum Competiția Internațională pentru Trompetiști Juniori din Bulgaria, unde a câștigat premiul întâi. De altfel, a concertat în țări precum Franța, Polonia, China și Rusia. În 2021, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București la Secția Clasică, iar pe parcursul anilor de studii i-a cunoscut pe colegii lui din trupele „Lost in 13” și „7th SENSE”. Aceștia l-au introdus în lumea jazz-ului și i-au stârnit pasiunea pentru acest gen. Împreună cu „Lost in 13”, a susținut în 2018 un turneu în Anglia, iar începând cu anul 2019 se formează trupa 7th SENSE din care face parte până în prezent. În cadrul trupei, câștigă în anul 2021 premiul pentru „Cea mai bună trupă” la Sibiu Jazz Competition. În iunie 2022 lansează primul album „Light in Chaos”, unde colaborează cu artiști din Anglia (Liam Shortall, Will Fry) și din România (Luiza Zan, Alex Arcuș). Sergiu a participat la diverse masterclass-uri, printre care unele susținute de Andrea Tofanelli și Charlie Green. Pe parcursul anilor participă la cele mai importante festivaluri de jazz din România: JazzTM, Jazz in the Park, Gărâna Jazz Festival, Green Hours Jazz Fest, TamTam Festival, Art in the Street. Acesta a colaborat cu diferite proiecte precum: Iordache, Maria Șimandi Project și Marina Arsene Trio.

Născut în 1994 în Columbia, Lucas Contreras este un chitarist, basist, aranjor și compozitor de jazz. În 2014 a început studiile muzicale la Facultatea de Muzică din Bogota unde a învățat baza jazz-ului și a folclorului latino-american. El a câștigat în 2016 o bursă de studii oferită de Ambasada României din Bogotá, urmând să absolve în 2020 Facultatea de Compoziție Jazz din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Lucas este un musician activ, versatile și dinamic, capabil să cânte în mai multe context muzicale, îmbinând rădăcinile sale latino cu jazz. Pe parcursul anilor a fost active în diverse proiecte de pe scena locală a Bucureștiului: 7th SENSE, Luna Maar, Trei de Jazz, MariaȘimandi Project și Mosaic - o colaborare cu Petra Acker & The Band, cu care a susținut concerte în Belgia, Italia, Austria și România. În decembrie 2021 obține premiul cel mare la Sibiu Jazz Competition ca membru al trupei 7th SENSE, iar în 2022 lanseaza împreună albumul “Light in Chaos”. El a participat la cele mai importante festivaluri din România: JazzTM, Jazz in the Park, Gărâna Jazz Festival, Green Hours Jazz Fest, Holzstock Festival, TamTam Festival, Art in the Street.

Frankie Ercsei este un baterist de jazz transilvănean care locuiește în prezent la Cluj-Napoca. Născut la Târgu-Mureș, în primii ani a început să cânte la tobe în trupe rock locale, apoi s-a înscris la Liceul de Muzică de unde a absolvit cu succes și s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a-și continua călătoria în muzica clasică, înscriindu-se la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Acolo și-a schimbat direcția – s-a îndrăgostit de jazz și a renunțat la studii mutându-se în Olanda la Groningen pentru a studia jazz la Conservatorul Prince Claus. În timpul acestor ani de studii, a avut ocazia să învețe de la muzicieni activi în scena jazz-ului din New York. În calitate de sideman, interpretarea standardelor în trupele școlare, s-a alăturat unui proiect numit The Trip Experience și a participat la o rezidență de două săptămâni la festivalul Classical Beat din nordul Germaniei. Aici a avut ocazia de a lucra cu alți artiști precum Terje Isungset (percuție norvegiană), The Sirius Quartet (cvartetul de coarde contemporan) și orchestra Classical Beat. După ce a început să compună, în calitate de lider, și-a format grupul FrankieZ eXperiment și a câștigat Concursul Internațional Jazz in the Park în 2018. Alături de o colegă de studenție, Tereza Catarov, a evoluat în 2019 pe scena principală a festivalului Jazz in the Park și JazzTM deja ca FrankieZ eXperiment și Tereza Catarov. În ultimul său an a fost membru al trio-ului Sasha Lattuca împreună cu Mark Haanstra (profesorul de bas de la conservator) și au înregistrat împreună un album. După terminarea studiilor s-a mutat înapoi în România. În prezent, este membru al trupelor 7th Sense (din București), Koszika & The Hotshots, Eztán (ambele din Târgu-Mures), Hiding Place (Budapest) și R U Jazzed Quintet. De asemenea, a colaborat cu artiști precum Ola Onabule, Hailey Tuck, David Binney, Gregor Huebner, Andrea Bocelli, Vladislav Psaruk, Vaughn Roberts și mulți alții.