„Comunismul – La belle époque”. Rememorare şi analiză a vieţii cotidiene în statele fostului bloc comunist în anii ’70

În perioada 4-6 octombrie 2012, ICR Varşovia va participa la un eveniment complex, iniţiat de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia (IPN), cu titlul „Comunismul – La belle époque. Viaţa de zi cu zi în statele blocului comunist în anii ‘70”. Alături de România, la eveniment vor lua parte ţări din fostul bloc comunist: Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria. Desfăşurată pe parcursul a trei zile, manifestarea va cuprinde o conferinţă ştiinţifică internaţională, proiecţii de film şi o expoziţie de fotografie în aer liber.
Evenimentul a debutat în data de 4 octombrie cu proiecţii de film din perioada comunistă – seriale, filme de lungmetraj, jurnale de ştiri – organizate la cinematograful Kinoteka. Spaţiul este amplasat în Palatul Culturii şi Ştiinţei din Varşovia, unul dintre simbolurile deceniilor comuniste, corespondentul polonez al Casei Scânteii din Bucureşti. Materialul românesc prezentat a fost înregistrarea spectacolului 2050 de ani de la întemeierea primului stat centralizat dac, care a avut loc în 1980, pe Stadionul Naţional din Bucureşti. Filmul a fost proiectat graţie Televiziunii Române, partener al ICR Varşovia în acest proiect. Spectacolul, care sărbătoreşte un fictiv act fondator, îl prezintă pe Burebista, unul dintre liderii triburilor dacice, ca întemeietor al „primului stat centralizat dac”. Acesta joacă rolul unui carismatic om politic care intuieşte necesitatea unei unităţi statale. În fapt, acest spectacol recupera o genealogie prestigioasă de eroi fondatori care se încheia simbolic şi apoteotic cu Nicolae Ceauşescu, invocând legitimitatea simbolică a liderului, prin intermediul realizării unui proiect politic care traversează secolele, reunind la aceeaşi masă figuri dintre cele mai prestigioase ale istoriei naţionale.
În data de 5 octombrie, la Casa Întâlnirilor cu Istoria va avea loc conferinţa ştiinţifică internaţională având ca temă viaţa de zi cu zi în statele blocului estic în anii ‘70. Conferinţa va fi axată pe cinci teme principale: Viaţa oficială (activităţi de partid şi ale conducerii - întâlniri oficiale, şedinţe de producţie, reuniuni la nivel de conducere; sărbători socialiste; propagandă cotidiană), La lucru (condiţiile de lucru reflectate de propagandă, condiţiile reale, munca în mediul rural, comerţul), Acasă (condiţiile de locuit, timpul liber petrecut în familie, îmbrăcămintea, sărbătorile oficiale şi religioase, aniversările în familie - cununii, înmormântări, zile de naştere, şcoala- condiţii de învăţare, propagandă, materiale ştiinţifice), Viaţa cotidiană neoficială (restaurante, cluburi, viaţa artistică neoficială - vernisaje, întâlniri ale boemei, concerte, seri de poezie, mişcarea hippie, alte subculturi, hobby-uri şi turismul neorganizat), Viaţa cotidiană ascunsă (viaţa religioasă, viaţa opoziţiei, munca de zi cu zi a aparatului de represiune, viaţa de zi cu zi în închisori).
Participanții la conferință provin din Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia şi Germania. Invitatul ICR Varşovia este istoricul polonez Adam Burakowski, specializat în istoria contemporană a României. El va susţine o prelegere cu titlul „Colapsul turismului românesc în 1979”.
Manifestarea se va încheia în cea de-a treia zi cu vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Comunismul - La belle époque”, structurată pe aceleaşi blocuri tematice ca în cazul conferinţei. Materialele fotografice care vor reprezenta România au fost puse la dispoziţie de Muzeul Naţional de Istorie a României, partener al ICR Varşovia la acest proiect. Expoziţia, deschisă publicului până în 6 noiembrie a.c., va fi însoţită de un catalog bilingv, polono-englez.

Institutul Memoriei Naţionale (IPN) este o instituţie prestigioasă, responsabilă, printre altele, de procesul lustraţiei în Polonia. Totodată, instituția are o componentă puternică educativă şi ştiinţifică, organizând conferinţe, sesiuni ştiinţifice, expoziţii, în scopul popularizării informaţiilor despre istoria recentă a Poloniei şi a statelor fost comuniste. IPN editează numeroase publicaţii remarcabile, în pregătire aflându-se un impresionant volum de documente polono-române despre refugiul polonez în România în anul 1939.