Compoziții contemporane de Cornel Țăranu și Gabriel Iranyi interpretate la Schwartzsche Villa din Berlin

Joi, 20 septembrie 2018, ICR Berlin organizează la prestigioasa sală de concerte Schwartzsche Villa un concert de muzică clasică-contemporană. Muzicienii Mihaela Maxim (soprană), Vlad Răceu (vioară), Zsolt Török (violoncel) și Eva Butean (pian) vor interpreta compoziții de Gabriel Iranyi și Cornel Țăranu. Cu această ocazie va fi lansat și cel mai recent album al compozitorului Cornel Țăranu, intitulat Music and History, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Programul concertului:

· Compoziții de Cornel Țăranu. Trei cântece incerte pentru soprană și pian (Texte de M.Sebastian)│Sonata pentru vioară și pian (versiune 2018), Prima audiție absolută│Contraste I pentru pian solo│3 Tzara Songs pentru soprană și pian

· Compoziții de Gabriel Iranyi. 3 Moments musicaux (2015) pentru vioară și violoncel │Quatre mouvements pentru vioară și pian (2010) │Denkbilder / Imagini-Reflecții, (2012) 3 piese pentru violoncel solo │Zwei Celan-Lieder / Două Lieduri pe versuri de Paul Celan (2007)

Concertul va avea loc în prezența compozitorilor Cornel Țăranu și Gabriel Iranyi.

Cornel Țăranu (n. 1934, Cluj) este compozitor și dirijor român, membru corespondent (1993) și ulterior titular (2012) alAcademiei Române. Țăranu a studiat compoziție între 1951 și 1957 cuSigismund Toduță la Conservatorul de Muzică din Cluj. Între1966-1967 a studiat la Conservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen. Între 1968-1969 a studiat la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel. După terminarea studiilor și-a început cariera ca asistent, continuând gradele universitare, între 1970-1990, apoi a continuat ca profesor de compoziție. În1968 a înființat la Cluj ansamblul Ars Nova. Din 1990 este vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este profesor de compoziție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și a susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția, Statele Unite ale Americii.

Gabriel Iranyi (n. 1946, Cluj-Napoca) a studiat pianul cu Nina Nanieva și s-a specializat în compoziție la clasa maestrului Sigismund Toduță, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj. Gabriel Iranyi a predat contrapunctul și formele muzicale la Conservatorul „George Enescu” din Iași și la Academia de Muzică „Rubin” din Tel-Aviv. Iranyi își desfășoară activitatea componistică începând din 1988 la Berlin. A participat la Cursurile de Compoziție de la Darmstadt la clasele lui Christobal Halffter, Brian Ferneyhough și Helmut Lachenmann, cât și la numeroase concursuri internaționale de compoziție la care lucrările sale au fost premiate. A susținut numeroase prelegeri despre muzică contemporană la New York Univerity, University of Wisconsin, Universitatea de Muzică Bucuresti, Universitatea Oldenburg, Universitatea de Muzică Rostock, Landesakademie Berlin etc. În 2010 a fost ales vicepreședinte al Asociației compozitorilor germani din Berlin.