„Comoara” lui Corneliu Porumboiu, la European Art Cinema Day, Berlin

Comoara lui Corneliu Porumboiu, la European Art Cinema Day, Berlin

În data de 9 octombrie 2016, de la orele 18.00, a avut loc, în cinematograful fsk din Berlin Kreuzberg, proiecţia filmului „Comoara” în regia lui Corneliu Porumboiu. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin, în cadrul European Art Cinema Day. Filmul, distribuit de Grandfilm, a fost lansat de curând și în cinematografele germane.

Proiecţia s-a realizat în prezenţa lui Corneliu Porumboiu şi a fost însoţită de o discuţie şi o sesiune de întrebări  condusă de regizorul şi autorul Christoph Hochhäusler. Discuţia a fost transmisă în Live-Video-Stream în toate cinematografele din Germania afiliate la European Art Cinema Day.

„Comoara" spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

Pelicula, care îi are in distribuţie pe Toma Cuzin, Adrian Purcarescu şi Corneliu Cozmei, a fost distinsă cu premiul „Un certain talent" din cadrul secţiunii „Un Certain Regard", la cea de a 68-a ediţie a Festivalul de Film de la Cannes.

European Art Cinema Day este o manifestare lansată de CICAE (Confederația Internațională de Artă Cinema) care are loc în premieră în dată de 9 octombrie 2016. Peste 1.000 de cinematografe sărbătoresc varietatea filmului european prin proiecţii însoţite de discuții, recepții și expoziții. Manifestarea, care va avea loc anual în a doua duminică din octombrie, îşi propune promovarea diversităţii sociale şi cultural-lingvistice a filmului european, consolidarea cinematografelor de artă şi atragerea unei audienţe mai tinere în acest tip de structuri.

Cinematograful fsk din Berlin-Kreuzberg face parte din rețeaua Europa Cinemas, finanțată prin programul MEDIA al Uniunii Europene şi are în componență două săli de proiecție, una cu 100 de locuri, cealaltă cu 57 de locuri. Proiecția filmului „Comoara" va avea loc în sala mare a fsk.