Colocviu și expoziție omagială la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la ICR Berlin

Regalitatea românească este sărbătorită la ICR Berlin în perioada 1-5 noiembrie 2022, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Mariaprin organizarea unui colocviu și a unei expoziții de fotografie.

Colocviul, moderat de Robert Schwartz, va include teme precum Regina Maria în colecția Muzeului Național Bran, patrimoniul regal prezent în Muzeul Județean Argeș, Regina Maria și portul popular, Regina Maria și comunitatea locală și Regina Maria și dezvoltarea castelului Bran. Vor participa dr. Mihail Ion Gorgoi - Director General, Muzeul Național Bran; dr. Cornel Popescu – Director, Muzeul Județean Argeș; dr. Alexandru Stănescu – Director, Muzeul Județean de Etnografie Brașov; Nicoleta Petcu - Șef de secție, Secția de istorie „Regina Mariaˮ, Muzeul Național Bran; Anemona Todor - Referent de specialitate, Muzeul Național Bran; Florin Ionescu – Muzeograf, Muzeul Județean Argeș; Cristian Niculescu – Director, ICR Berlin. Invitat de onoare este Ferdinand von Hohenzollern.

La 15 octombrie 2022 s-au împlinit 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca regi ai României, prilej cu care Muzeul Național Bran și Muzeul Județean Argeș au pregătit o amplă expoziție de fotografie, cu imagini selectate din colecțiile celor două muzee. Expoziția „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Mariaˮ va fi deschisă publicului larg la sediul ICR Berlin în perioada 1-5 noiembrie 2022.

O mare parte dintre imaginile prezentate în expoziția de fotografie se află în colecția Muzeului Bran, castel care a fost, alături de palatul de la Balcic, reședința cea mai dragă reginei Maria, care, cu fantezia-i cunoscută, a transformat solida și, aparent, neprimitoarea cetate într-o modernă și confortabilă locuință de vară. Muzeul Județean Argeș din orașul Pitești participă la evenimentul organizat și găzduit de ICR Berlin cu o parte din bogata colecție de fotografii referitoare la istoria regalității românești.

Fotografiile expuse vor descrie în imagini istoria României între anii 1866 și 1947, perioada cuprinsă între venirea în Țările Române a prințului Carol de Hohenzollern - Sigmaringen (1866) și abdicarea forțată a ultimului rege al României, regele Mihai I (30 decembrie 1947). De asemenea, se vor regăsi imagini realizate cu ocazia unor evenimente istorice precum venirea la București a prințului Carol de Hohenzollern - Sigmaringen, fiul lui Carol Anton de Hohenzollern - Sigmaringen la 10/22 mai 1866, logodna dintre Carol I și prințesa Elisabeta de Wied, apoi căsătoria 12/24 noiembrie, proclamarea de către Camera Deputaților și Senatului la 14/26 martie 1881 a Regatului Român, solemnitatea încoronării lui Carol ce a avut loc pe 10/22 mai 1881, căsătoria dintre Maria de Edinburg și principele Ferdinand 29/10 ianuarie 1893, încoronarea regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, în ziua de 15 octombrie 1922, dar și a doua încoronare de la București pe 17 octombrie 1922, la Arenele Romane din Parcul Carol.

De asemenea, în expoziția omagială se vor putea vedea imagini realizate și cu ocazia momentelor istorice a căror desfășurare a trasat definitiv independența și realizarea României Mari: Războiul de Independență (1877), Conferinta de la Berlin (1878), imagini din perioada de neutralitate a României din primul Război Mondial (1914), Marea Unire (1919), Conferința de la Paris (1919), cea în care Regina Maria a jucat un rol hotărâtor. Se vor regăsi imagini cu privire la domnia lui Carol al II-lea (8 iunie 1930 - 6 septembrie 1940), dar și din cele două domnii ale ultimului rege, Mihai I (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947).